1. Henric van Nymegen
Comments : Off
overleden in 1429, handschoenmaker
Ene Henric van Nymegen krijgt in 1393 het burgerrecht van Nijmegen. Het is verleidelijk te denken aan dezelfde persoon als Henricus de Nommaggio (zie hierna, nummer 2), zelfs aan een mogelijke voorouder. Immers, ook leden van de familie Neomagus dragen de voornaam Hendrich of afleidingen daarvan. Daar komt nog eens bij dat Henrics zoon Johannes heet, ook al een Neomagusnaam.
Burgerboek
Het archief van Nijmegen geeft uitsluitsel: Henricus de Nomaggio en Henric van Nymegen zijn niet dezelfde persoon. Wie is Henric dan wel? Uit het Burgerboek van Nijmegen 1336-1591 blijkt dat Henric in 1393 als nummer 963 het burgerrecht verwerft. Zijn beroep is hantschoemeker.
Henric komt een aantal keren voor in deel I en II van de Rekeningen der stad Nijmegen van respectievelijk 1382-1427 en 1428-1513. Het gaat in alle gevallen tussen 1414 en 1428 om pensien of liifpensien, lijfrente zeggen we nu. Uit de rekeningen blijkt verder dat hij een zoon Johan heeft: Johan, natuerlike soen heren Henrix van Nymegen. In 1429 lezen we dat die tydinge bracht dat her Henric van Nymegen doit was. Hij sterft dus in dat jaar.
Stadsrekeningen
In de stadsrekeningen komt nog twee keer iemand voor die Van Ny(m)megen heet, maar er blijkt geen sprake van onderlinge verwantschap. In het burgerboek staat nog één ander persoon: Jacon Aelbertsen geheiten van Nijmegen, die het burgerrecht in 1481 verwerft. De naam Van Nijmegen of variaties daarop komen niet voor in de lijsten met namen, adressen en beroepen uit de periode tussen 1300 en 1500, evenmin in het schattingsregister uit 1418/1419.
Wellicht bieden de vanaf 1410 bewaarde Schepenprotocollen van het Rechterlijk Archief der stad Nijmegen nog opheldering. Daarin komen bijvoorbeeld testamenten en volmachten voor. Deze stukken zijn vanwege het taalgebruik en het oud-schrift niet gemakkelijk te raadplegen. Er is geen index op de hierin voorkomende persoonsnamen.1
Met dank aan gemeentearchivaris mevrouw C. van der Woude die de auteur op 24 januari 2006 uitgebreid informeert over de naspeuringen, met bronvermelding.↩