2. Henricus de Nommaggio
Comments : Off
ong. 1400, stadssecretaris-notaris van Rheinberg
Tenminste één inwoner van Nijmegen vestigt zich in de middeleeuwen stroomopwaarts langs de Rijn in het gebied van Rheinberg en Orsoy, gelegen tussen Xanten en Moers. Om duidelijk te maken wie hij is, noemt hij zichzelf naar de plaats waar hij vandaan komt: Nijmegen of Nimwegen. Heeft iemand gestudeerd, dan geeft hij zijn (toegevoegde) naam naar de gewoonte van zijn tijd een Griekse of Latijnse vertaling of klank. De stadssecretaris-notaris van Rheinberg in 1399 heet Henricus de Nommaggio. In het Nederlands van die tijd Henric van Nymegen. Beja Peijpers heeft De Nommaggio op 8 juni 1988 gevonden bij archiefonderzoek in Duitsland.
Studenten
Vanaf de oprichting van de universiteiten worden studenten en hun plaats van herkomst in het Latijn ingeschreven. De inschrijfregisters, officieel matrikels, van buitenlandse universiteiten leveren tal van variaties op de naam (Van) Nijmegen op, van Novimagio tot Neomagensis. Het gaat hierbij evenwel niet om echte familienamen. De studenten worden genoemd in het inleidende deel van de Genealogie Neomagus in het hoofdstuk over voor- en achternamen en in deel VII, getiteld Neomagus, geen familie.
Familie?
Blijft de vraag of Henric van Nymegen uit Nijmegen (zie nummer 1) of Henricus de Nommaggio uit Rheinberg, beiden levend in de overgang van de 14de naar 15de eeuw, een voorvader van de huidige Neomagi is. Er gaapt een gat van ruim een eeuw tussen hen en de oudste Neomagus, Johannes Eusebius, wiens bestaan als stamvader bewezen is.