IX-10a De huwelijksbijlagen van het echtpaar Van Nimwegen-Van Nimwegen
Comments : Off
Een paar dat Van Nimwegen-Neomagus heet is bijzonder. Er is ook een daaraan gelieerd paar Van Nimwegen-Van Nimwegen. Op 8 mei 1822 trouwen in Waalwijk notaris Johannes Cornelis van Nimwegen (57) en de Amsterdamse Elisabeth van Nimwegen (44). Beiden zijn eerder getrouwd en hebben hun partner verloren.
Zelfde grootouders
Uit de trouwakte blijkt dat hun grootouders dezelfde personen zijn: dominee Johannes Cornelius van Nimwegen uit Oostelbeers en Helena Alida de Haan, de ouders van ‘onze’ dominee in Son. De echtelieden zijn dus neef en nicht. De vader van bruidegom Johannes is Henricus van Nimwegen, onder meer predikant in Kleverskerke op Walcheren, waar ook de bruidegom is geboren. De vader van de bruid is Henricus’ broer Jan Louis van Nimwegen, koopman in Amsterdam en Batavia.
Huwelijksbijlagen
Opmerkelijk is het aantal huwelijksbijlagen: 14. Dat aantal heeft te maken met het eerder gehuwd zijn geweest van de partners en met het feit dat in die jaren, in geval de echtelieden geboren zijn vóór de invoering van de burgerlijke stand en de ouders al zijn overleden, behalve afschriften van het overlijden van de ouders ook de vier paren grootouders aan de hand van overlijdensakten in beeld moeten worden gebracht. Omdat hun overlijdensdata soms niet bekend zijn, dienen er door de rechtbank bekrachtigde getuigenverklaringen (akte van bekendheid) te worden overlegd. Zo zien we bij dit huwelijk:1
– De huwelijksafkondiging, zonder beletselen.
– Een akte van bekendheid inzake de herkomst en het overlijden van de ouders van de bruid.
– Een extract uit het begraafregister van de Westerkerk in Amsterdam inzake de moeder van de bruid Elisabeth van Oijen.
– Een extract uit het sterfteregister van de burgerlijke stand van Amsterdam inzake de overleden man van de bruid Christoffel Hendrik Guldener.
– Een extract uit het register van begrafenissen van Sluis inzake de grootmoeder van moederszijde van de bruidegom, Marije de Weij.
– Een extract uit het register van overlijdens van Middelburg inzake de grootvader van moederszijde van de bruidegom, Marinus Boogerdt.
– Een extract uit het doodboek van Oostelbeers inzake de grootmoeder van vaderszijde van de bruidegom, Helena Alida de Haan.
– Een extract uit het doodboek van Oostelbeers inzake de grootvader van vaderszijde van de bruidegom, Johannes van Nimwegen.
– Extract uit het doodregister van Vessem inzake de vader van de bruidegom, Henricus van Nimwegen.
– Een verklaring over onder meer de schrijfwijze van de geslachtsnamen Van Nimwegen (en niet Van Nimweegen) en Boogerdt (en niet Bogert).
– Een verklaring dat de bruidegom geen overlijdensakte van Maria Boogerdt kan overleggen omdat die bij een Engels bombardement op Vlissingen verloren is gegaan; getuigen bevestigen haar dood met een akte van bekendheid.
– Een extract uit het doopregister van de Westerkerk inzake de bruid en haar ouders.
– Een extract uit de burgerlijke stand van Waalwijk inzake het overlijden van de eerste vrouw van de bruidegom, Elisabeth Loeff.
– Een extract uit het doopregister van Kleverskerke inzake de bruidegom en zijn ouders.
Het valt op dat er geen extract is overlegd inzake het overlijden van de vader van de bruid, Jan Louis van Nimwegen uit Batavia. Zijn overlijden in 1791 is wel in de huwelijksakte vermeld. Bij een ‘normaal’ huwelijk worden ook extracten overleg inzake de dood van de grootouders van de bruid van vaderszijde. Aangezien dat dezelfde personen zijn als de grootouders van de bruidegom van vaderszijde, is dat in dit geval niet nodig. Ook ontbreekt voor de bruidegom een verklaring van de Nationale Militie over het al dan niet vervullen van de militaire dienstplicht. Die is bij zijn eerste huwelijk overlegd.
Het niet meer zo jonge paar is nog geen twaalf jaar getrouwd. Elisabeth sterft op 17 januari 1834, 55 jaar oud, Johannes op 14 maart 1857, beiden te Waalwijk. Hij wordt 92 jaar oud.
Nimwegen-Nimwegen
Overigens is er ook rond 1700 al een echtpaar Nimwegen-Nimwegen, dus zonder ‘van’. Enkele leden van de familie Neomagus gaan in die tijd de oorspronkelijke naam Nimwegen gebruiken. Zo ook Arnoldus Neomagus (VI-9) die zich Arend Nimwegen noemt, en zijn achternicht Johanna Neomagus, ofwel Jenneken Nimwegen. Zij trouwen in 1697 en krijgen negen kinderen, van wie er vier volwassen worden.
BHIC, BS Waalwijk, huwelijksakte 11, 1822.↩