• Home
  • Genealogie
    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie
  • Nieuws
  • Weblinks
  • Contact
  • Colofon

Blog Post

09
MRT
2010

V-4 Maria Peijpers-Neomagus

Posted By : Jos Neomagus
Comments : Off

(ong. 1647 – voor 1719), koopmansvrouw,
dochter van Hendrich, IV-1

Maria, een van de vijf kinderen van Hendrich Neomagus sr. en Margaretha Moll uit Orsoy, trouwt met Peter Peijpers, een broer van Johannes Peijpers, die met Catharina Neomagus trouwt. Met andere woorden: twee zussen trouwen twee broers. Peter is burger van de stad Reinberg, koopman in stoffen (Tuchkaufmann), ouderling en raadslid (Ratsverwanter). Hij is een van de drie zoons van militair kwartiermeester Johan Peijpers en zijn vrouw Gertrud.
Voor de volledigheid: de derde zoon van Johan en Gertrud is meester-kleermaker Wilhelmus Peijpers, die op 4 mei 1724 te Rijswijk bij ’s-Gravenhage is begraven. Hij is getrouwd met de ook in Orsoy geboren Stephania Brants, dochter van Barent Brants, trompetter der Staten-Generaal, en Lydia Breijmans.1

Geboorte, huwelijk en overlijden

De geboortejaren van de echtelieden Peter Peijpers en Maria Neomagus zijn niet bekend. Ze liggen niet ver van 1647 af. In 1669 trouwen ze in Orsoy, hun beider geboorteplaats. Op 17 maart lezen we: Haben Peter Pijper und Maria Niemweg ihren 1e Proclamation gehabt. Dat is de dag van de ondertrouw. Op 4 april staat in het trouwregister van de dominee: Peter Pijper und Maria Niemweg copuliert. Copuleren heeft hier de betekenis van (in de echt) verbinden. Die dag is dus het huwelijk gesloten.

 

Het paar gaat in het nabije Rheinberg wonen, waar ze in december 1669 als lidmaat worden ingeschreven. Peter sterft op 5 april 1709 in Rheinberg als Peter Pieper en wordt er op 7 april in de kerk begraven. Maria’s overlijdensdatum is niet bekend. Die ligt voor 20 april 1719; bij de ondertrouw van dochter Geertruij op die dag staat ‘ouders doot’. De achternamen van de echtelieden worden, met name bij de doopinschrijvingen, ook geschreven als Piper, Pipers, Nimweg, Nimegen en Nimwegen.

Doopgetuigen

Maria Neomagus is vaak doopgetuige. Om ons tot familieleden te beperken:
  • op 14 juli 1665 in Orsoy bij de doop van Johannes, eerste kind van haar neef Peter Nimwegen en Gritjen Verhorst
  • op 14 augustus 1667 in Orsoy bij de doop van Cathrina, kind van haar zus Cathrina en haar zwager Jan Pipers
  • op 19 oktober 1670 in Orsoy bij de doop van Alet, kind van haar broer Henrich Nimwegen der iunger (junior) en Geesjen (Coenraads)
  • op 3 april 1678 in Orsoy bij de doop van Johannes, kind van haar broer Reiner Nimwegen en Derricksken (Brijmans)
  • op 1 april 1691 in Orsoy bij de doop van Maria Catharina, dochter van Gertruijt Peijpers – dochter van haar zus Catharina Peijpers-Neomagus – en Jan Möleman. Kennelijk is de boreling vernoemd naar haar oudtante.

 

Daarnaast is Maria in Rheinberg enkele keren getuige bij de doop van kinderen van niet-familieleden.
Ook Peter Pieper komt vaak voor als getuige, in 1667 Orsoy bij de doop van Cathrina, dochter van zijn broer Jan en diens vrouw Cathrina Nimwegen, en in 1704 bij de doop van Maria Margriet, dochter van zijn neef Johan Piper jr en diens vrouw Anna Sophia Vonck.We vinden Peter met name in Rheinberg als doopgetuige, onder meer in 1683, 1684, 1690 en 1703. Het gaat dan steeds om kinderen van aangetrouwden of niet-familieleden.

Kinderen

Maria en Peter krijgen tussen 1670 en 1682 in Rheinberg zeven kinderen Peijpers:2

 

1. Margarita, gedoopt op 15 januari 1670. De vader heet Peter Piepers, de moeder Maria Neomagus. De doopgetuigen zijn grootvader, grootmoeder Grietjen Mol, getrouwd met Hendrich Neomagus sr. en Geertruijd Mol. Ze is als Margrieta begraven op het Sint Anthoniskerkhof in Amsterdam op 2 november 1728. Bij haar overlijden woont ze op den Amstel aan de Hoge Sluys aan de Westzij.
Margrieta is naar Amsterdam getrokken en is vier maanden in verwachting als ze op 14 april 1705, 35 jaar oud,  in ondertrouw gaat met de 33-jarige Willem van Dijck uit Lochem, die op de Keizersgracht woont. Diens broer Hendrick is getuige. Vader Peter Peijpers geeft schriftelijk zijn toestemming. In de kantlijn van de huwelijksinschrijving staat: zij vaders consent goet ingebragt. Consent is een ander woord voor toestemming.
Er zijn vier kinderen bekend:
– Pieter van Dijck, gedoopt in de Westerkerk op 21 augustus 1705; getuigen zijn Hendrick van Dijck en Geertruij Gelthouwer. Geertruij heet feitelijk Nimwegen of Neomagus, maar noemt zich op dat moment naar Gerardus Geldenhouer Neomagus (1482-1542), een humanist en hervormer die géén familie is (zie deel VII), hoewel dat soms wel is beweerd. Pieter is op 20 juli 1721 met zijn moeder getuige bij de doop van Petrus, zoon van zijn oom Dirk Peijpers en Catrina Boelen.
– Maria van Dijck, op 27 augustus 1707 gedoopt in de Zuiderkerk met als getuigen grootvader Peter uit Rheinberg en tante Geertruij, die samen de reis naar Amsterdam hebben ondernomen.
– Catriena van Dijck, op 12 maart 1710 gedoopt in de Zuiderkerk, nu met tante (Maria) Catriena als een van de getuigen.
– Dirck van Dijck, gedoopt op 21 december 1712 in de Zuiderkerk met de ooms Dirck van Dijck en Dirck Pijpers als getuigen.

 

Ook al woont ze in Amsterdam, Margarita onderneemt af en toe de reis naar Rheinberg om als getuige op te treden. Bijvoorbeeld op 6 oktober 1709 bij de doop van Johanna Maria, dochter van haar zus Anna Catharina en Johannes Frederiks. Ook in Amsterdam is ze getuige:
– op 15 maart 1709 bij de doop van Maria, een dochter van haar broer Johannes
– op 10 juni 1721, samen met haar man, bij de doop van Geertruij, dochter van haar zwager Hendrik van Dijk en Maria van Alst
– op 20 juli 1721 bij de doop van Petrus, zoon van haar broer Dirck.

 

2. Geertruidt, gedoopt op 8 november 1671. Vader heet nu Peter Pipers, moeder Maria Nimegen. De getuigen zijn Hendrich Nimegen en zijn vrouw Geeske Conraedts, oom en tante van de boreling, en Margriet Pipers, een zus van vader Peter en dus ook een tante van de boreling. Ze trouwt op 7 mei 1719 in de kerk van Schellingwoude, gemeente Ransdorp (ondertrouw in Amsterdam op 20 april, bij welke gelegenheid ze onjuist opgeeft 40 jaar te zijn; ze is dan 48!) met de 36-jarige Jan Crauwel, geboren in Echteld in 1683, op het Zuiderkerkhof in de Kerkstraat in Amsterdam begraven op 1 september 1736. Broer Johannes Peijpers is getuige bij het huwelijk. Het paar krijgt een ‘boete’voor het trouwen buiten de stad. Geertruidt en Jan wonen aan de Herengracht en – bij haar overlijden (ze is op 6 maart 1733 in de Zuiderkerk begraven) in de Kerkstraat.

 

Ze is vóór haar huwelijk in Amsterdam drie keer getuige bij een doop:
– op 27 augustus 1707 bij Maria, kind van haar zus Margrieta
– op 3 januari 1711 bij Petrus, kind van haar broer Johannes
– op 30 november 1712 bij een nieuwe Petrus, kind van haar broer Johannes.
Ook Jan Crauwel is vele malen getuige bij gebeurtenissen in de familie van zijn vrouw:
– bij de ondertrouw van zijn zwager Dirk Peijpers op 18 januari 1720 in Amsterdam
– op 23 januari 1718 en op 18 februari 1720 bij de doop van twee maal een Johannes, kinderen van zijn zwaker Johannes Peijpers
– op 11 augustus 1720 bij de doop van Jurijaen, zoon van zijn zus Maria Krouwels en haar man Willem Bouvertight
– op 14 februari 1723 in Orsoy bij de doop van Wilhelmina Catharina, dochter van Hendrich Nimwegen en Maria Janssen. Hendrich is een broer van Maria, Crauwels schoonmoeder.
– op 18 december 1733 in Amsterdam bij de ondertrouw van Dirkje Nimweegen en Ary van der Wal. Dirkje is een dochter van Reiner/Rhijnhard die een broer is van Maria en Hendrich.

 

3. Johannes, gedoopt op 29 oktober 1673, alleen ten overstaen des vaders, welcke is Peter Piepers, de moeder Margareta Neomagus. Johannes is, 86 jaar oud, in Amsterdam begraven op 28 oktober 1760. Hij betaalt op 6 februari 1708 zijn poortergeld en woont als meester-kleermaker op de Reguliersgracht tussen de

Doopinschrijving van Johannes Piepers

Herengracht en de Reguliersdwarsstraat.Hij trouwt in 1707 in Amsterdam (ondertrouw op 22 april) met Catharina ten Bongaert, geboren in Moers rond 1674, in Amsterdam op het Leidsche Kerkhof aan de Heiligeweg begraven op 29 december 1727. In 1716 wordt ze bij een doopinschrijving Bingarts genoemd. Bij zijn huwelijk in 1707 woont hij nog in de Wolferstraat. Ook voor het huwelijk van Johannes geeft vader Peter in Rheinberg schriftelijk zijn toestemming. Er zijn zeven kinderen, van wie er vijf jong overlijden en twee zelfs op dezelfde dag zijn begraven:

– Maria Peijpers, op 15 maart 1709 in de Nieuwezijdskapel gedoopt met opa Peter en tante Margrita mede als getuigen. Peter sterft drie weken later, op 5 april. Maria trouwt in 1764 de weduwnaar Hermanus Elffers, eerder gehuwd met Dirkje Nimwegen, een achternicht van Maria. Ze is op 24 augustus 1792 in Amsterdam begraven, 83 jaar oud. (Zie VII-11).
– Petrus Peijpers, op 30 januari 1711 gedoopt in de Nieuwezijdskapel met als getuigen onder anderen oom Dirck Pijper en tante Geertruij Pijper. Hij is op 20 november 1712 begraven.
– Petrus Peijpers, op 30 november 1712 – tien dagen na de begrafenis van zijn gelijknamige broertje – gedoopt in de Amstelkerk met dezelfde getuigen. Hij wordt poorter en diamantzetter, is vanaf 29 december 1742 poorter en is op 9 juni 1758 op het Zuiderkerkhof begraven. Hij woont bij zijn overlijden op de Reguliersgracht, vermoedelijk bij zijn vader.
– Margrieta Peijpers, op 31 januari 1714 in de Zuiderkerk gedoopt met tante Anna Catrina als een van de getuigen. Het kind is op 30 oktober 1718 begraven.
– Geertruijd Peijpers, op 26 januari 1716 gedoopt in de Amstelkerk. Getuigen zijn onder anderen tante Catrina Nimwegen en Willem Pijper. Dat is óf Willem Peijpers, predikant in Valkenswaard, een aangetrouwde neef van Johannes, getrouwd met Maria Neomagus (VI-7), óf  de broer van de in 1709 overleden grootvader Peter. Geertruijd is ook begraven op 30 oktober 1718.
– Johannes Peijpers, op 23 januari 1718 gedoopt in de Zuiderkerk met als getuigen twee ooms: Jan Crauwel en Johannes Fredericks, en een tante: Angeneta ten Bongaert. Het kind is al op 25 maart 1718 begraven. Vader Johannes en moeder Catharina moeten dus in één jaar drie kinderen begraven. Dat gebeurt steeds op het Heiligeweg & Leidsche Kerkhof.
– Johannes Peijpers, op 18 februari 1720 gedoopt in de Zuiderkerk. Nu zijn Jan Crauwel, Agnees ten Bongaard en Anna Catrina Pijpers getuigen. Dit kind is op 5 mei 1720 op hetzelfde kerkhof ten grave gedragen.
Ook Johannes reist af en toe naar zijn geboortegrond om als getuige op te treden, bij voorbeeld op 2 november 1710 in Rheinberg bij de doop van Bernhardus Petrus, zoon van zijn zus Anna Catrina en Joannes Frederici. Verder is hij getuige bij het huwelijk van zijn zus Geertruij op 20 april 1719 in Amsterdam en bij de doop van Petrus, zoon van zijn broer Dirck, op 20 juli 1721 in Amsterdam.

 

4. Theodorus (Dirk, Dirck of Derck), gedoopt op 1 maart 1676 met als ouders Peter Pieper en Mary Nimwegen. De getuigen zijn Theodorus Neomagus, proponent, Willem Pieper, oom van de boreling, en Derricsken Brijmans, huisvrouw van Reinhardt Nimwegen. Willem is een broer van vader Peter. Reinhardt is een broer van moeder Mary. Naamgever Theodorus is voor het eerst beroepbaar als predikant (proponent), begint in 1677 in Dieden en trouwt in Eersel met Emilia Waterbeek.
Hij gaat op 18 oktober 1720 in Amsterdam in ondertrouw met Catarina Boele, dochter van Barent Nicolaas Boele en Aeltie Hendrix van Marle, gedoopt in Heerde op 25 mei 1682, in Amsterdam op het Zuiderkerkhof begraven op 11 september 1725, 43 jaar oud. Dirk geeft bij de ondertrouw op 40 jaar te zijn, terwijl hij 44 is. Het paar heeft één kind, Petrus, die in 1721 drie weken na zijn doop op het Antoniuskerkhof is begraven (20 juli – 10 augustus). Dirk woont aan de Keizersgracht, later op de Groeneburgwal.
Hij is in Amsterdam getuige bij de doop van
– Petrus (twee maal), zoons van zijn broer Johannes, op 30 januari 1711 en op 30 november 1712
– Dirck, zoon van zijn zus Margrieta, op 21 december 1712
Eerder is hij in Rheinberg, op 6 oktober 1709, getuige bij de doop van Johanna Maria, dochter van zijn zus Anna Catharina en Johannes Frederiks.
Na het overlijden van kind en vrouw gaat hij in 1731 terug naar Rheinberg: Op pingsteren Dirk Peijpers met attest van Amsterdam, zo staat in het Rheinbergse Konfirmandenregister. Konfirmanden zijn attestaties, bewijzen van goed kerkelijk gedrag, nodig om in de nieuwe gemeente als lidmaat te worden toegelaten.

 

5. Anna Catharina, gedoopt op 17 november 1677. De ouders worden nu Peter Piepers en Mary Nimwegen genoemd. De getuigen zijn Johan Erkenswick,  Clara Boebenders, huisvrouw van Jan Peters en als derde Anna Barbara Lübeck. De naam Boebenders komt wel voor in de familie, maar pas in 1720 wanneer Jan Heinrich Boebenders trouwt met Margaretha Neomagus, die van een andere Neomagustak is. De naam Lübeck zien we eerder: Mary/Maria Neomagus treedt op 17 december 1673 in Rheinberg op als getuige bij de doop van een kind van Anna Barbara Lübeck. Mogelijk is de familie Peijpers-Neomagus bevriend met de families Boebenders en Lübeck.

 

Anna Catharina trouwt op 14 oktober 1708 (ondertrouw) in Rheinberg met Johannes Frederici, zoon van Bernhardus Frederici en Jenneken Drevers. De bruidegom is net als zijn vader praeceptor. Dat staat voor onderwijzer of leraar. Hij is leraar klassieke talen aan de evangelisch-gereformeerde school te Rheinberg. De bruid wordt bij de ondertrouw omschreven als Eerb(aar) en Deugdz(aam). Ze is jong weduwe, zo blijkt uit een doopinschrijving van 14 december 1727. Ze overlijdt na 16 juli 1741, op welke datum ze als weduwe Frederiks doopgetuige is.
Ze krijgen tussen 1709 en 1720 zes kinderen, onder wie:
– Johanna Maria, gedoopt in Rheinberg op 6 oktober 1709. Vader en moeder heten Joh. Frederiks en Anna Cath. Piepers. Doopgetuigen zijn Dirk Pieper, Margaretha Piepers en Janneken Drevers.
– Bernhardus Petrus, gedoopt in Rheinberg op 2 november 1710. De ouders staan nu te boek als Joannes Frederici en Anna Catrina Piepers. De getuigen zijn Bernhard Frederici en Johs. Piepers.
Als Catrina Pijpers, Catriena Pieper of Anna Catrina Pijpers is ze in Amsterdam enkele keren doopgetuige:
– op 12 maart 1710 bij de doop van Catriena, kind van zus Margrieta
– op 31 januari 1714 bij de doop van Margrieta, kind van broer Johannes
– op 18 december 1720 bij de doop van Johannes, kind van haar broer Johannes.
Frederici is als Fredericks op 13 januari 1718 in de Zuiderkerk in Amsterdam getuige bij de doop van Johannes, een kind van zijn zwager Johannes Piijpers.
6. Maryken, gedoopt op 27 oktober 1680. De ouders heten nu weer Peter Pieper en Maria Nimwegen. Er worden geen getuigen genoemd. Vermoedelijk is Maryken jong overleden, gezien de volgende doop:
7. Maryken, gedoopt op 22 maart 1682 met Peter Pieper en Maria Nimwegen als ouders. Nu staat er bij: ‘zonder getuigen’.

  1. De namen Brants en Breijmans komen in die periode ook voor als aangetrouwden van Neomagi. Zie Rhijnhard Neomagus, V-3.↩

  2. Beja Peijpers, parenteel Johan Peijpers, FAJN, met als bronvermeldingen: a. PSA Brühl: met name TH Register Orsoy BA 2039/2040,  b. FHC Eindhoven:  Mormonenfilm 1896777 van het Taufbuch  1668-1725 en het Konfirmande- en  Sterberegister FR 8/1 en 8/3 van Rheinberg,  c. HSA Düsseldorf: Bürgerbuch Orsoy en notities Rheinberg B XI/1, d. GA Amsterdam:  ondertrouwregister. Fotokopiën doopinschrijvingen in FAJN, met dank aan Beja Peijpers.↩

About the Author

Social Share

    Categorieën

    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie

    Recente aanvullingen

    • XIII-23 Anna Josephina Martha Van Camp-Neomagus 8 november 2021
    • XIII-7 Hendrik Cornelis Neomagus 12 april 2021
    • Aanvullingen per 15 januari 2021 15 januari 2021
    Copyright © 2010 Neomagus.nl. Alle rechten voorbehouden.