VII-3 Samuel Wolther Rheinhard Neomagus
(ong. 1720-1790), predikant,
zoon van Johannes, VI-I
Aanbeveling
In het archief van de Heren van Oijen in het rijksarchief van ’s-Hertogenbosch zitten enkele originele brieven van en over Samuel Neomagus.3 Op 9 februari 1743 schrijft Samuel vanuit Aalten aan Johan Derck Sweerts de Landas, vrijheer van Oijen en vraagt diens bemiddeling omdat de classis zijn komst naar Oijen zou ophouden.
Sweerts de Landas
Samuel Neomagus staat kennelijk op goede voet met zijn vrijheer, die officieel als naam draagt Jacob Derk baron Sweerts de Landas, vrijheer van Oijen, Appeltern en Altforst, heer van Landschadenhoff. Het is een wijdvertakte adellijke familie die we al in de vroege middeleeuwen tegenkomen, zowel in het huidige Duitsland als in Brabant. Van een van zijn voorvaderen ligt de grafsteen in de St. Jan van ‘s-Hertogenbosch. De leden hebben vaak hoge bestuursfuncties. Landschadenhoff is een landgoed in het natuurgebied Odenwald bij Spier (Speyer) aan de Rijn. Speyer heet in de Romeinse tijd…. Neomagus, maar of de vrijheer van Oijen daar weet van heeft bij de benoeming van dominee Neomagus valt te betwijfelen.
Oijen en Teeffelen
Lidmatenboek
Kerken
Goed bedoeld
Familieleden
Maasbommel en Alphen
Per 19 januari 1749 wordt Neomagus predikant van de gemeente Maasbommel en Alphen, aan de andere kant van de Maas in het Gelderse.10 Officieel is hij predikant van Stad en Vrijheid Maasbommel. Van 11 december 1749, rijkelijk laat, dateert een felicitatie van zijn collega uit de buurgemeente Batenburg. Die geeft aan dat het met Samuel wel goed zit, immers de classis heeft hem benoemd na gehouden examen, geen een uitgesloten, tot den Heiligen Predikdienst toegelaten.
Nieuwe Schans
Samuel doopt en trouwt in zijn nieuwe gemeente in drie kerken, namelijk die van Maasbommel, Alphen en ‘aan de Schans’ en gaat met emeritaat in 1787. ‘Aan de Schans’ is een buurtschap van Alphen, nu bekend als Nieuwe Schans. Het is oorspronkelijk een vesting uit 1581, tevens een plek met twee sluizen/gemalen. De Rijksche Sluis is vervallen, de Leeuwensche Sluis is nu een cafetaria (2014). Nieuwe Schans heeft altijd een veerverbinding gehad met Oijen (nog steeds), zodat mag worden aangenomen dat dominee Samuel Neomagus hier de Maas is overgestoken naar zijn nieuwe bestemming.
Huwelijk
Samuel trouwt11 in of omstreeks 1750 met Everdina Story,12 dochter van Willem Story, secretaris van Stad en Vrijheid van Maasbommel, en van Gerardina van Baak.13 Het paar krijgt vier kinderen:14* Catharina, volgt VIII-11.
* Hendrina Geertrui, volgt VIII-12.
* Maria Hermina, volgt VIII-13.
* Willem, volgt VIII-14.
Advertentie
De eer van de eerste vermelding van een Neomagus in een Nederlandse krant komt Samuel toe. Zijn naam staat in een bij de Koninklijke Bibliotheek bewaarde advertentie in de ’s Hertogenbossche Courant van 30 juli 1779. De tekst luidt:
Nog een Neomagus
Overlijdens
Familie Story
Schout-bij-nacht
Volgens de website www.familysearch.org van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (mormonen) is het geboortejaar 1728, maar aangezien Samuel in 1745 dominee is geworden, moet het geboortejaar vroeger liggen. Jonger dan 25 is een nieuwe predikant zelden. Vandaar dat het geboortejaar eerder voor dan na 1720 ligt.↩
Website www.uni-duisburg.de (2005).↩
BHIC, archief Heren van Oijen 1550-1899, toegang 286, inv.nrs. 700 t/m 708.↩
De Jongh, p 36.↩
Sanders, p 431.↩
SA Maasland, DTB Oijen, inv. 148, nr. 3 noemt 14 augustus niet als overlijden- maar als begraafdatum.↩
SA Maasland, archief waterschap, kopie FAJN.↩
BHIC, toeg.no. 261, inv.no 20.↩
De kwartierstaat staat in juni 2008 op de website www.homepages.hetnet.nl. Het citaat is te vinden bij de nummers 312 en 313. De samenstelster zegt dat het citaat van 1729 is, maar dat moet welhaast 1749 zijn, want Samuel is in 1745 predikant geworden.↩
Niet te verwarren met Alphen aan den Rijn en Alphen ten zuiden van Tilburg.↩
Volgens de website van de mormonen. Het Gelders Archief Arnhem leert dat het Nederduitse gereformeerde trouwboek van Maasbommel eerst in 1772 begint. Ook het doopboek en het lidmatenregister beginnen in dat jaar.↩
Deze uitgebreide familie komt in het DTB van Maasbommel voor als Storij maar schrijft thans Story.↩
Gelders Archief Arnhem, RA Maasbommel, erfenisakte van 13 juni 1765.↩
Gelders Archief Arnhem, RA Maasbommel, akte van nalatenschap van 30 juli 1771. Twee kinderen zijn dan meerderjarig, dus geboren voor 1750. Gezien het feit dat Samuel in januari 1749 naar Maasbommel komt, ligt 1749 of 1750 als trouwjaar meer voor de hand.↩
Gelders Archief Arnhem, DTB Maasbommel, boek 100, p 3-3.↩
Gelders Archief Arnhem, DTB Maasbommel, boek 100, p 11-11.↩
F.J.J. Spee, Kroniek van de familie Story, CBG.↩