VII-5b Margaretha en landgoed Zionsburg
Comments : Off
Margaretha (’s-Hertogenbosch 1746 – Ravenstein 1835) is het vijfde van de elf kinderen van Emilia Neomagus en dominee Paulus Keuchenius uit Hilverenbeek. Ze trouwt in 1773 in Hilvarenbeek met Abraham Hendrik Jeanette (Brakel 1747 – Vught 1795), die vanaf 1774 tot zijn dood secretaris is van Vught en Cromvoirt. Margaretha komt in oktober 1795, na de dood van haar man, bij een openbare verkoping voor 12.725 gulden (in 2015 zo’n 89.300 euro) in het bezit van het landgoed Zionsburg in Vught, gelegen in het centrum van het dorp, tegenover de Lambertuskerk.
Duitse Orde
Zionsburg is een bijzonder landgoed. Niet alleen omdat het in de vroege ochtend van zondag 7 december 2003 in vlammen opgaat. Daarbij komt de eigenaar en enige bewoner, Ewald Margraff, om het leven. Wat verwoest wordt is de derde versie van Zionsburg. Het eerste Zionsburg heet de Commanderije van Vught en is een oorspronkelijk 13de eeuws klooster van de Duitse Orde, een orde van kruisvaarders opgericht tijdens een van de kruistochten. Maarten van Rossum, in dienst van de hertog van Gelre, verwoest het complex in 1542. De reformatie betekent de ondergang van de Duitse Orde die in 1663 wegtrekt uit Vught en het landgoed verkoopt.
Rijke weduwe
Ene Cornelis Kuchlinus koopt het en bouwt op de ruïne een nieuw landhuis dat hij de naam Zionsburg geeft. Daarna heeft het verschillende andere eigenaren. Vóór Neomagus-dochter Margaretha woont een Zwitsers edelman, getrouwd met een vrouw uit Vught, op Zionsburg. Kort voor de komst van de Fransen doet hij het landgoed van de hand en wordt de ‘rijke weduwe’ Margaretha Keuchenius in oktober 1795 eigenaar.
Leningen
De omschrijving ‘rijke weduwe’ komt uit boek Het Geheim van Zionsburg. Daarin vertellen de auteurs 1de geschiedenis van het landgoed in relatie tot de Heilige Graal, de Oranjes en de Duitse Orde. Wat het geheim is, weten ook zij niet. De weduwe Jeanette-Keuchenius blijft tijdens de Franse bezetting rustig op Zionsburg wonen. Ze is rijk genoeg om leningen te verstrekken, zowel aan keuterboertjes als aan de gemeente Vught die een groot bedrag moet ophoesten voor de Franse republiek, zo menen de auteurs.
Alting von Geusau
Margaretha verkoopt Zionsburg in 1828. Ze heeft er dan 34 jaar gewoond, is 82 jaar en gaat naar Ravenstein. De openbare verkoping is in het Stadskoffiehuis aan de Pensmarkt in ’s-Hertogenbosch. De nieuwe eigenaar is voor 13.000 gulden (136.625 euro) baron Willem Arnold Lanting Alting Lamoraal von Geusau, tot 1824 burgemeester van Sint-Michielsgestel. Hij maakt tekeningen en aquarellen van Zionsburg en andere gebouwen.
Margraff
Op 3 september 1881 wordt Johan Lodewijk Margraff de nieuwe eigenaar. Bij de openbare verkoping in café Het Oude Bijltje, tegenover Zionsburg, koopt hij het landgoed voor 51.560 gulden (555.000 euro). Zijn eerste daad is de sloop van het landhuis en de bouw van een nieuw Zionsburg. De laatste bewoner is zijn ongehuwde zonderlinge kleinzoon mr. Ewald Margraff (1923-2003) die het landgoed ernstig verwaarloost. De woning brandt in de vroege morgen van zondag 7 december 2003 – de dag van de geboorte van erfprinses Amalia – volledig uit, waarbij Margraff in de vlammen omkomt. Hij wordt op het landgoed begraven. Een familiestichting heeft Zionsburg daarna laten herbouwen.
JN
J. van Os en J.Maessen, uitgeverij Kosmos, 2008↩