XI-13b Baarle-Hertog en Baarle-Nassau
Comments : Off
Hendrik Weijermans en Adriana Timmermans wonen in Baarle-Nassau, maar laten tussen 1796 en 1809 hun zes kinderen dopen in de parochiekerk van Sint-Remigius in Baarle-Hertog. Baarle-Nassau ligt tot de komst van de Fransen in 1795 in Staats-Brabant, waar het Nederduits-gereformeerd (hervormd) de bevoorrechte religie is. De kerk van Baarle-Nassau is in handen van de protestanten.
Baarle-Hertog, weliswaar in de vorm van tientallen enclaves als het ware middenin Baarle-Nassau gelegen, heeft tot de roomse Oostenrijkse Nederlanden behoort, ongeveer het huidige België. Bovendien staat de parochiekerk kerk van Sint-Remigius midden in Baarle-Nassau. De katholieken van Baarle-Nassau kunnen ‘om de hoek’ naar de kerk voor de rooms-katholieke dopen, huwelijken en begrafenissen.
Dat de familie Weijermans inderdaad in Baarle-Nassau woont, blijkt uit de bevolkingsregisters van beide gemeenten. In 1796 wordt in Baarle-Hertog al zo’n register opgesteld. Daarin komen de Weijermansen niet voor. We zien ze wel in het Tableau des habitants de la Commune de Baarle-Nassau au premier Mai 1811.1 In de buurt Kerk, op nummer 8, treffen we tien personen aan:
- Hendrik Weijerman (nog zonder s), dagwerker, 42 jaar, geboren in Lendersdorp
- Adriana Timmermans, 41 jaar, geboren in Baarle-Nassau, en hun in Baarle-Nassau geboren kinderen:
- Jan Cornelis, 13 jaar
- Adriaan, 9 jaar
- Anna Margo, 5 jaar
- Henrica, 2 jaar.
En verder:
- Anna Maria Timmermans, naaister, 43 jaar, de oudste zus van Adriana
- Adriaan van Doremaal, 69 jaar, vermoedelijk een oom van Adriana
- Cornelis Jansen, 43 jaar, dagwerker
- zijn vrouw Maria Jansen, 50 jaar geboren in Zondereigen, eerder weduwe van P.Lahaije, en
- haar kind Jan Cornelis Lahaije, 13 jaar.
Baarle-Nassau krijgt pas in 1860 een eigen parochiekerk!
JN
Het ‘tableau’ staat in 2009 op de website www.baarledigitaal.org.↩