XI-7 Jacoba Christina Maria Kroon-Neomagus
Comments : Off
(1859-1930), onderwijzeres,
dochter van Johannes Neomagus, X-7
De familie Neomagus-Ras woont in 1859 in Amsterdam in qua huisvesting behoeftige omstandigheden, onder meer op een bovenwoning aan de Ouden Zijds Agterburgwal. Het gezin telt dan vier kinderen: Karel van 6, Lina van 5, Laurentia van 3 en Francisca van ruim 1 jaar, als op 6 maart 1859 het vijfde kind ter wereld komt: Jacoba Christina Marie, roepnaam Marie.
Kindersterfte
Het jaar 1859 wordt een dramatisch jaar voor het gezin. In april sterft Francisca Davina (geb. in Amsterdam op 14 oktober 1857) en in juli hemelt ook Maria Laurentia Elizabeth, in Veenendaal geboren in 1856.
Hervormd
Marie komt uit een gemengd huwelijk. Als de familie in de jaren 1874-1879 in Nijmegen woont, staan vader Neomagus en de zoons ingeschreven als Nederlands hervormd, moeder en de dochters als rooms-katholiek. Maar op 30 maart 1877 wordt Marie, net 18 jaar, lidmaat van de waals-gereformeerde gemeente van Nijmegen en doet ze haar belijdenis, samen met haar vijf jaar oudere zus Lina. In Rotterdam, waar vader Jan in 1878 zijn laatste benoeming krijgt, zijn alle kinderen volgens het bevolkingsregister hervormd en alleen moeder Lina katholiek.
Onderwijzeres
Marie is bij haar komst naar Rotterdam 19 jaar en volgt een opleiding tot onderwijzeres. In oktober 1879 slaagt ze in Groningen voor de akte vrouwelijke handwerken, met als toevoeging ‘voor nut en smaak’. Ze behoort bij de acht van de veertien kandidaten die met succes geexamineerd zijn, zo lezen we in het Algemeen Handelsblad van 21 oktober.
Marie behaalt haar akte als onderwijzeres op 19 mei 1883, althans, die dag staat het in het Nieuws van de Dag. Van de 16 kandidaten zijn er negen geslaagd. De gemeenteraad benoemt haar op 9 oktober van dat jaar tot onderwijzeres in Charlois. Op 25 oktober 1883 schrijft Petrus Franciscus Ras vanuit Maastricht aan zijn ‘geliefde nichtjes’ een bedankbriefje, omdat ze aan zijn verjaardag hebben gedacht.1 Daarin ook de zin: ‘De nieuwe betrekking welke gij, Marie, te Charlois bekleedt, is goed om aan te vangen, doch ene Rijksbetrekking komt mij toch voor een beter vooruitzicht te geven’. Oom Piet Ras, gepensioneerd militair apotheker, komt op 13 december 1883 te overlijden en ook in de akte van erfrecht staat dat Marie onderwijzeres is te Rotterdam. Met het oog op haar voorgenomen huwelijk verleent de gemeenteraad van Rotterdam haar op 3 januari 1896 eervol ontslag als onderwijzeres te Katendrecht, een deel van Charlois. Ze krijgt een pensioen van 123 gulden per jaar (nu 1700 euro).
Huwelijk
Op 11 mei staat in het Rotterdamsch Nieuwsblad het bericht van haar ondertrouw. Marie trouwt op 21 mei 1896 – ze is dan 37 jaar – met de 46-jarige Johannes Joseph Kroon, geboren in Amsterdam op 13 februari 1853, overleden te Amsterdam op 18 februari 1917. Hij is een zoon van Johannes Joseph Kroon en van Sara Johanna Graichen. Vandaar dat haar man ook wordt aangeduid als J.J.Kroon jr. Hij is weduwnaar van Maria Suzanna Livina Kop.2 In het Nieuws van de Dag van 27 september 1898 staat een dankbetuiging na het overlijden van Sara Graichen, weduwe van Johannes Kroon. De eerste ondertekenaars zijn J.J.Kroon jr. en J.C.M. Kroon-Neomagus.
Amsterdam
Marie woont vanaf haar huwelijk in Amsterdam, waar haar man ‘adjunct-commies grootboek’ is. Het echtpaar krijgt geen kinderen. Zij woont op het adres Willebrordusstraat 11 als ze op 13 oktober 1930 sterft. Haar wettige erfgenamen zijn de vijf kinderen van haar overleden zus Lina van Poppelen-Neomagus.3 Niettemin plaatst notaris Roos op 16 oktober 1930 een advertentie in het Algemeen Handelsblad met een oproep aan ieder die meent recht te hebben op haar nalatenschap, zich te melden.
Laatste
Met Marie Neomagus sterft in 1930 de laatste drager van de naam Neomagus van het protestants gebleven deel van de Brabantse tak. Deze tak leeft nog voort in de familie Van Poppelen.4