XIII-1 August Hendrik Neomagus
(1916-1992), instrumentmaker en technisch hoofdopzichter,
zoon van Engelbertus, XII-1.
Oorlogsjaren
Achterhoek
Mijnie van Barneveld
Huwelijk
Guus en Mijnie ontmoeten elkaar in 1944 maar raken elkaar ook weer uit het oog als Guus onderduikt. Mijnie maakt in Oosterbeek de Slag om Arnhem mee en keert vervolgens terug naar Den Haag, waar zij voordien op kamers woont. Daar werkt zij van januari tot mei 1945 voor de Centrale Inlichtingendienst, een onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten. Guus en Mijnie trouwen op 31 mei 1946 in Den Haag.
Dochter
Guus en zijn vrouw wonen eerst in Amsterdam en Rotterdam. Guus gaat in 1952 alleen naar Australië om te zien of daar hun toekomst kan liggen. Aan de vaak ongepolijste en ruige Australische landaard kan hij echter maar moeilijk wennen. Hij keert terug en samen met Mijnie gaat hij in Nieuwkoop wonen. Op 11 augustus 1958 wordt in het nabije Woerden hun enige kind geboren:
– Sibylle (een naam uit de Neomagusstamboom), Cornelia (naam van beide grootmoeders), Monica (roepnaam).
Zij hebben een moeilijke tijd wanneer Guus kort daarop werkloos wordt. Mijnie vindt, via de bemiddeling van haar oudste broer, een baan in Delft en wordt kostwinner. Guus zorgt voor het huishouden en zijn pasgeboren dochter.
Schipluiden
In Schipluiden behoren Guus en Mijnie tot de nieuwe lichting bewoners die in het dorp neerstrijken. Forensen met kinderen beginnen zich in het van oorsprong stevig verzuilde dorp te vestigen en brengen nieuwe ideeën en opvattingen mee. Het dorp wordt liberaler, wereldser en ‘het geloof’ is niet langer allesbepalend.
Activiteiten
Later zegt ze hierover: ‘Het meest bijzondere was het feit dat het hier niet uitmaakte of je als vrouw rijk of arm was, gestudeerd had of niet en welk geloof je aanhing. Iedereen was gelijkwaardig en ging op die basis met elkaar om.’
Delft
Overlijdens
Dit artikel is gebaseerd op informatie van dochter Monica uit juli 2010 en februari 2011 en een bezoek van de auteur aan Guus in 1985.↩