XII-2b Familie Vink
Vinkennest
Vader Vink is sigarenmaker in Amersfoort. Hij begint in het klein in de binnenstad. De twee oudste meisjes moeten aanvankelijk nog meewerken en pakken de sigaren in dozen. Na een fusie in 1918 met sigarenmaker Houbaer heet het bedrijf n.v. F.M. Houbaer & Co. De familie Vink kan op den duur verhuizen naar een mooi huis met een grote tuin, Het Vinkennest.
Lerares en verpleegkundige
Gerda haalt haar bevoegdheid als lerares fraaie handwerken en gaat in 1918 werken op de Christelijke Nationale School voor L. en M.U.L.O in Amersfoort.2 Ze vertelt later dat ze geen orde kan houden en komt tot de conclusie dat ze het verkeerde beroep heeft gekozen. Ze wordt leerling-verpleegster in de Gereformeerde Ziekenverpleging (later Juliana Ziekenhuis) aan de Bernard ter Haarstraat in Amsterdam.
Ze vindt in de verpleging haar roeping en tijdens de opleiding vriendinnen voor het leven. Op 16 april 1926 haalt ze er haar diploma ziekenverpleging A. Op 11 maart 1930 krijgt ze er de aantekening Kraamverpleging bij en in hetzelfde jaar in december de ‘Aanteekening voor Wijkverpleging’.3
Aalsmeer
Kort hierna wordt Gerda aangesteld als wijkverpleegkundige in Aalsmeer waar ze een eigen woonruimte krijgt boven het kruisgebouw en een zelfstandig leven opbouwt. Ze raakt bevriend met het echtpaar Maarsse dat een mooi huis bewoont aan de Westeinderplas. Ze ontmoet er in 1940 haar toekomstige man, de veearts Cor Neomagus uit IJsselstein, die kort tevoren zijn vrouw heeft verloren en die nu tijdelijk in de buurt als paardenarts is gelegerd in verband met de mobilisatie. De architect Maarsse is een jeugdvriend van Cor Neomagus.
Sprankelende vonk
Wij breken en wij bouwen thans
Aan ’t huis dat je straks wacht,
Totdat ’t geheel getuigen zal
Van fierheid en van kracht
Voorgoed was heen gegaan
Totdat een sprankelende vonk,
Dit weer te niet deed gaan
Sopla-cigarillos
Na de eerste wereldoorlog fuseert, zoals gemeld, de producent van cigarillos W.M.Vink met sigarenmaker F.M.Houbaer. Ze produceren in Amersfoort cigarillos, kleine sigaren, onder de naam Sopla en maken veel reclame. De fabriek breidt alsmaar uit en heeft een grote productie. In 1929 zijn er 450 werknemers die per week 1,5 miljoen cigarillos maken. Op 18 februari 1929 wordt zelfs een Pander-vliegtuig aangeschaft voor spoedbestellingen en rondvluchten. Men krijgt toestemming om het vliegtuigje te beschilderen met de naam SOPLA en zo wordt dit het eerste reclamevliegtuig van Nederland.
Wie belangstelling heeft om een rondvlucht te maken kan zich opgeven bij zijn sigarenwinkelier. Jammer genoeg botst het vliegtuig op 4 september van hetzelfde jaar in Bruinisse tegen een dijk. Het wordt zwaar beschadigd en er zijn twee gewonden. Op 27 april 1934 verongelukt het op vliegveld Soesterberg. Het vervoermiddel wordt hierna verkocht aan de Nationale Luchtvaart School als lesvliegtuig.4 Er bestond ook een Sopla voetbalvereniging in Amersfoort. Na de oorlog ligt de productie van tabaksartikelen aan banden en zijn ze alleen verkrijgbaar met zogenaamde distributiebonnen. Dat is het bedrijf niet te boven gekomen.
Twee geloven
Wouterus Vink is tijdens zijn diensttijd in Brabant verliefd geworden op Martine Schoenmakers. Hoewel hij protestant is en Martine rooms-katholiek én een echte Brabantse, trouwen zij, in die tijd nogal ongebruikelijk, maar gezien de omstandigheden (zij is in verwachting) niet vreemd. Vink is lidmaat van de Synodaal Gereformeerde Kerk en een aanhanger van Colijn. Zijn vrouw blijft ook tijdens het huwelijk katholiek en gaat in Amersfoort ook naar de katholieke kerk. In huis worden de katholieke tradities, zoals vroeg opstaan in de kerstnacht en vasten, gerespecteerd. De kinderen gaan ook wel met hun moeder mee. Vader is tegen zwemmen op zondag, moeder heeft er geen moeite mee, iets waar de kinderen wel misbruik van maken. Moeder Martine heeft, zoals in de aanhef staat, ook een katholieke uitvaartmis gekregen. Toch beschrijft iedereen het huwelijk als bijzonder goed en de kinderen hebben groot respect voor zowel hun vader als hun moeder.
Wachtmeester
Kleermakers
Mechelina Bosch hertrouwt in 1897 in Dinther, waar ze dan woont, als 56-jarige weduwe met de 61-jarige Cristianus Vilé uit Heeswijk, weduwnaar van Sophia Gordijn.
Hervormd
Informatie van de 102-jarige Annie Vink-Giebel uit Voorburg, december 2016. Annie is de weduwe van Wim Vink, de jongste broer van Gerritje.↩
De originele aanstellingsbrief is in het bezit van zoon Gerrit.↩
Het origineel is in het bezit van zoon Gerrit.↩
Voor meer informatie: http://www.houbaer.org/Sopla/Index.htm↩