VI-11a Eerst kinderen, dan trouwen is bij Neomagi heel gewoon
EERSTE GENERATIES
Johanna Samuelina is een dochter van dominee Johannes, die achtereenvolgens in Millingen, Lommel en Vessem predikant is, en zijn vrouw Elisabeth Waterbeek. Een broer van Johanna is dominee Johannes uit Nuenen. Johanna heeft in 1722 en 1724 al twee kinderen gekregen wanneer ze op 8 juni 1725 in Pannerden trouwt met Jan van Brienen, ambtman van Pannerden, Millingen en Lobith. Ze woont dan vermoedelijk al wel met hem samen. Want uit de doopaktes blijkt dat Jan van Brienen ze ten doop heeft gehouden. Bij het huwelijk is ze in verwachting van haar derde kind (geboren 16 januari 1726). In 1730 krijgt het paar zijn vierde kind. De biografie van Johanna is te vinden onder nummer VI-11.
DELFTSE APOTHEKERS
In de Gasthuiskerk in Delft wordt op 10 februari 1737 Jan Hendrik Neomagus gedoopt, het eerste kind van gasthuisapotheker Jan Neomagus en zijn vrouw Geertrui de Vroom. De jonge Jan haalt op 7 september 1757 zijn apothekersdiploma. Zijn vader laat bij die gelegenheid een vijzel maken met de tekst Ik ben gegoten voor Johannes Neomagus anno 1758. De vijzel staat in de Musées Royaux d’Art en d’Histoire in Brussel. Jan trouwt op 10 oktober 1762 in Delfshaven met de zes jaar oudere Anna Verbrugge uit Kampen. Zij hebben dan al een zoon: Johannes, geboren in Delft op 10 augustus 1761. In onecht staat in het doopboek. Het paar krijgt daarna nog zes kinderen. Zijn laatste kind, Philippina, gedoopt op 16 september 1770, is vijf maanden na Jans dood geboren. Hij is namelijk op 20 april 1770, 33 jaar jong, begraven.
De op 10 augustus 1761 in onecht in Delft geboren Jan, wordt de derde Delftse apotheker Neomagus. Hij legt op 8 september 1784 zijn proef af en ontvangt het apothekersdiploma. Hij trouwt op 30 augustus 1787 in Rotterdam met Elisabeth van der Crab. Van het echtpaar zijn vijf kinderen bekend. Het gaat zakelijk niet goed en het paar staat vanaf 1791 onder curatele. Tussen 1794 en 1802 woont het gezin in Overschie en Wateringen. In 1810 staat Jan weer te boek als apotheker en drogist in Delft. Elisabeth en haar kinderen Adriaan, Johanna en Maria (twee zijn er overleden) reizen rond die tijd naar Amerika en keren niet terug. Jan krijgt een relatie met Mechelina de Rieux, van wie hij op 28 oktober 1816 in Delft een zoon krijgt: Marinus Marcus Anthony. Elisabeth wordt op 7 juni 1823 in Philadelphia begraven. Jan kan nu trouwen met Mechelina en dat gebeurt op 13 augustus 1824. Hij is dan 63, zij 37 jaar. Het paar krijgt daarna nog vijf kinderen. Jan Neomagus is vanaf 1835 geen praktiserend apotheker. Hij gaat als drogist verder en overlijdt op 25 juni 1838. Mechelina overleeft haar man 34 jaar. De biografie van Jan heeft het nummer IX-1.
NAGESLACHT DOMINEE NUENEN
Elisabeth is, na drie zoons, de eerste dochter van dominee Johannes uit Nuenen. Ze gaat kort na het overlijden van haar vader, in 1761, naar Tilburg. Daar trouwt ze, 36 jaar oud, in 1767 met de 65-jarige Fransman Jean Meissonnier uit Marvejols, een stadje in huidige departement Lozère, deel van de Languedoc. Veel protestanten worden om hun geloof vervolgd en vluchten onder meer naar de Nederlanden. Ze zijn bekend als hugenoten. De ondertrouw voor de schepenbank van Tilburg is op 19 februari 1767, het huwelijk op maandag 9 maart. Op woensdag 11 maart houdt vader Jean zijn dochter Johanna Elisabeth Meissonnier ten doop. Dat is twee dagen na het huwelijk. De doopakte geeft niet aan wanneer het meisje is geboren. Dat kan vóór het huwelijk zijn, op de huwelijksdag zelf of een of twee dagen daarna. In het laatste geval is Elisabeth in hoogstzwangere staat getrouwd. Haar huwelijksgeluk duurt nog geen zeven jaren. Jean is op 7 januari 1774 begraven. Ze overleeft haar man 29 jaar en is op 7 maart 1803 begraven in Someren, waar ze bij haar zuster Christina is gaan wonen. Zie ook VII-16.
KATHOLIEKE BRABANTSE TAK
Daniel Neomagus is een zoon van Willem Neomagus en Judith van de Werk, en een kleinzoon van Godfried Neomagus. Hij kiest voor een loopbaan bij het departement van Financiën. Zijn eerste standplaats is Oeffelt bij Cuijk. Daarna is hij commies in de gemeente Mill en St. Hubert. Hij verwekt omstreeks februari 1824 een kind bij de 20-jarige katholieke Anna Maria van Maren, dochter van een herbergier in de buurtschap Volmolen tussen Uden en Volkel. Daniel en Anna ‘moeten’ trouwen. Meestal gebeurt dat in de gemeente (Uden) waar de bruid woont. In dit geval is het huw
elijk op 12 juli 1824 in Mill en St. Hubert. Anna komt uit een streng katholiek gezin. Haar oom is rector van de kapel in Volkel. Daniel en Anna komen overeen dat de kinderen katholiek worden gedoopt. Daniel blijft protestant. Vier maanden na de huwelijkssluiting, namelijk op 8 november 1824 wordt in Mill zoon Willem geboren. Het kind sterft een dag later. Daniel en Anna blijven trouw aan elkaar en krijgen daarna nog zeven kinderen. Een van hen is Frits die aan de basis staat van de katholieke tak. Voor een biografie van Daniel, zie IX-17.
Maria Johanna is een van de kinderen van Daniel Neomagus en Anna van Maren. In 1850 is Chaam de standplaats van Daniel. Daar ontmoet de katholiek gedoopte Marie een protestantse baron, Dirk van Boetzelaer. Begin 1852 treedt ze in dienst van de familie aan de Lange Vijverberg in ‘s-Gravenhage. Als naaister maakt ze deel uit van het huishoudelijk personeel. Ze krijgt als ongehuwde moeder twee kinderen van Dirk: Johan Carel op 5 februari 1853 en Charlotte Maria op 10 februari 1854. Ze krijgen de achternaam Neomagus. Bij hun huwelijk, op 3 oktober 1862 in Princenhage, erkend en wettigt hij de kinderen, die vanaf dat moment Van Boetzelaer heten. Bij het huwelijk is Marie hoogzwanger van haar derde kind, Theodoor Willem, geboren op 16 december 1862. Marie en Dirk krijgen daarna nog drie kinderen. Dirk overlijdt in 1884 op 69-jarige leeftijd. Marie heet dan als weduwe van een baron: douairière Van Boetzelaer. Marie, die protestants is geworden, sterft op 7 maart 1912. Hun grafsteen ligt op het kerkhof van de hervormde kerk van Ginneken. Haar biografie is te vinden onder X-11.
Frederik Neomagus, roepnaam Frits, is een zoon van Daniel en een zus van Marie. Hij is aanvankelijk koperslager, maar wordt daarna ook ambtenaar, vaak met de functie van douanier. Een van zijn standplaatsen is de grenspost Bergeijkse Barrière. Dat is niet ver van Reusel waar hij kennis maakt met Julia Vosters, dochter van de weduwe Anna Vosters-Torfs, die er kasteleinse is. Op 20 augustus 1866 bevalt Julia van een tweeling: Bertilia Ulalia en Louise Florentina Frederika. Ze krijgen de achternaam Vosters. De vader is Frits Neomagus. Frits en Julia trouwen op 2 mei 1867 in Reusel. Op de geboorteaktes van de tweeling staat dat beide kinderen bij het huwelijk erkend en gewettigd zijn. Ze heten voortaan Neomagus. Uiteindelijk krijgen Frits en Julia elf kinderen, evenals hun ouders rooms-katholiek. Na zijn pensionering gaat Frits met zijn vrouw in Ekeren bij Antwerpen wonen. Daar woont familie van de in Vlaanderen geboren Julia. Frits overlijdt in 1910, Julia in 1920. Zijn biografie is te vinden onder X-12.
Leonie Florentina is de jongste dochter van Frits Neomagus en Julia Vosters. Vanaf de eeuwwisseling verblijft ze, net als haar zusters Emma en Emerence, regelmatig in Brussel. Ze heeft er een relatie met George Feith, een uit Duitsland afkomstig architect. Van hem raakt ze in verwachting. In 1904 sterft Adolphina Vermeiren, de vrouw van Leonie’s broer Eugène, die bakker is in Oorderen bij Ekeren. Ze gaat helpen in de winkel. Als de baby zich aankondigt, brengt ze haar kind elders ter wereld. Ik heb nog niet achterhaald wanneer (in 1904) en waar. De familie van George is tegen een huwelijk. Leonie staat haar kind af. Het is jong overleden. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verblijven Leonie en George enige tijd bij haar zus Clemence in Essen, vanwaar George, die de Duitse nationaliteit heeft, naar Amerika gaat. Ze blijven nog enige tijd corresponderen en als ze in 1919 met Jos van Ginderen trouwt, stuurt George een telegram. Oral history vormt de bron van al deze gegevens. Die bronnen zijn haar nicht Emma de Jong-Neomagus die als kind in Brussel logeert en de verhalen hoort van Leonie’s broer Eugène, en Martha Neomagus-Goedgezelschap, die de geschiedenis kent van Emerence, een zus van Leonie. Bewezen is er niets! De biografie van Leonie is te vinden onder XI-19.
Julia Emma Paulina, roepnaam Emma, is een dochter van ambtenaar Victor Neomagus en diens vrouw Anna Baudoin. Vanaf 1922 is Victor verificateur (zeg maar baas van de douane) in de haven van Rotterdam. Daar volgt Emma de ulo. Wanneer Victor in 1927 met pensioen gaat en naar Antwerpen trekt, blijft Emma in Rotterdam als gezelschapsdame/verzorgster van mevrouw Kolthoff, van hotel-restaurant Kolthoff aan de Kruiskade. Emma ontmoet daar de Joodse boekhouder Joseph de Jong, roepnaam Joop, die vaak in het hotel komt kaarten. Rond de jaarwisseling van 1929-1930 raakt Emma in verwachting van de 21 jaar oudere Joop. Op 6 oktober 1930 komt zoon Jacob (Jack) ter wereld. Op 22 oktober trouwen Emma en Joop. Jack wordt gewettigd bij het huwelijk. Op 16 november 1932 wordt een tweede kind geboren: Anna Geertruida (Annie, Ans). Joop heeft een zwakke gezondheid en sterft op 1 december 1943, 58 jaar oud. In de hongerwinter trekt Emma met haar kinderen te voet naar Overijssel. Na de oorlog runt ze in Rotterdam een pension. Vanaf haar 65ste maakt ze reizen met haar nicht Julia van der Kop-Neomagus uit Antwerpen. Emma sterft op 16 september 1999, drie weken voor haar 93ste verjaardag. Zie ook XII-16.
PROTESTANTSE BRABANTSE TAK
Johannes Adrianus (Jan) is het enige kind van Godfried Neomagus en Jacoba Beijnen. De 38-jarige echtelieden krijgen Jan anderhalf jaar na hun huwelijkssluiting. Jan begint zijn loopbaan als geaggregeerd klerk (bevoegd tot tekenen) bij zijn vader, ontvanger der belastingen in Someren. In 1847 gaan beiden naar Neeritter aan de (nieuwe) Belgische-Limburgse grens bij Thorn. In het naburige Ittervoort is Thomas Ras belastingontvanger. Hij heeft een dochter Lina Ras. De protestant Jan Neomagus en de zes jaar oudere katholieke Lina Ras verwekken in het vroege voorjaar van 1852 een kind, de op 19 december 1852 geboren Karel Neomagus. Op 1 juli zijn Jan en Lina al getrouwd. Het paar krijgt daarna nog zes kinderen. Gezien hun inschrijvingen in de bevolkingsregisters van de standplaatsen van Jan, zijn de meisjes katholiek en de jongens hervormd gedoopt. Twee dochters sluiten zich later aan bij een Waals-Gereformeerde gemeente. Moeder Lina blijft haar leven lang katholiek. Jan gaat op 1 februari 1885 met pensioen. Hij is dan onder meer scheepsmeter in Rotterdam. Hij sterft op 9 april 1887. Lina volgt hem ruim twintig jaar later, op 11 november 1907 in Den Haag, 86 jaar oud. Jans biografie staat bij X-7.