Aanvullingen per 1 augustus 2015
Comments : Off
Volgende reünie op 22 april 2017
Op zaterdag 9 mei 2015 is in Antwerpen de derde familiebijeenkomst gehouden met de deelname van 37 leden van de familie: 31 volwassenen en zes kinderen. Voor het eerst waren nadrukkelijk ook kinderen van Neomagus-moeders uitgenodigd. Aan het slot van de reünie kwam de vraag aan de orde: Gaan we hiermee door? Zo ja, waar doen we het de volgende keer? Coby Neomagus en Kees van der Wiel hebben spontaan aangeboden de volgende bijeenkomst te organiseren in hun woonplaats Megen, een oud stadje aan de Maas, en wel op zaterdag 22 april 2017.
Groepsfoto’s van de deelnemers heb ik in mei met het programma ‘we transfer’ toegezonden aan de aanwezigen. Andere familieleden die belangstelling hebben voor de foto’s kunnen dat aan mij laten weten.
Leo Neomagus ontbreekt
Tijdens de familiebijeenkomst in Antwerpen heeft Gerrit een op zijn initiatief gemaakt boekje uitgedeeld, getiteld ‘korte geschiedenis van de familie Neomagus’. Ik ben de samensteller van het boekje. Tot mijn spijt heb ik een ernstige fout gemaakt. Op pagina 10 staat dat drie zoons van Poliet mannelijke nakomelingen hebben: Ignaat, Victor en André. In dat rijtje ontbreekt de oudste zoon, Leo. Hij heeft zelfs twee achterkleinzonen met de naam Neomagus.
De oplage van het boekje was klein (50 stuks), zodat er maar weinig over zijn. Ik kan desgevraagd de tekst mailen aan overige belangstellenden.
Website wordt vernieuwd
Door achterstallig onderhoud, waarvoor mijn verontschuldigingen, vertoont de website www.neomagus.nl de nodige kuren. Veel artikelen beginnen met een opsomming van foutmeldingen. In de teksten staan vaak ook vreemde tekens. De website wordt vernieuwd. Maar omdat de webdesigner herstellende is van een ernstig ongeval, kan dat nog even duren. Ik heb niettemin enkele teksten aan de website toegevoegd. Daarover hierna meer.
Ophemert en Zennewijnen
Tijdens een van mijn fietstochten kwam ik langs de Waal in de Betuwe door Ophemert en Zennewijnen, twee plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van mijn voorvader in rechte lijn Godfried Neomagus en zijn vrouw Odilia de Jongh. Ik heb er een apart verhaaltje over geschreven, dat u – met foto’s – terugvindt na VII-14 Godfried Neomagus, hoofdstuk ‘Nuenense predikant en zijn nageslacht’.
Hotel Kolthoff
Emma Neomagus (XII-16, Katholieke Brabantse tak) was getrouwd met een Joodse man, Joop de Jong. Emma was gezelschapsdame en verzorgster van mevrouw Kolthoff, eigenaresse van het gelijknamige hotel in Rotterdam. Joop kwam daar vaak kaartspelen. Op de website www.joodsrotterdam.nl vond ik gegevens over de familie Kolthoff en het hotel. Ik heb hierover een alinea toegevoegd in de biografie van Emma.
Philippus Verbrugge
De tweede Delfte apotheker Jan Neomagus was getrouwd met Anna Verbruggen. Haar broer Philippus Verbrugge (zonder -n) was in het laatste kwart van de 18de eeuw een omstreden politiek journalist die wegens ‘oproerige daden’ en ‘eerrovende en lasterlijke’ publicaties enkele keren in de gevangenis is beland. Anna heeft nog moeite gedaan om haar broer vrij te krijgen. Peter van Wissing schreef een biografie over Philippus Verbrugge en ik heb een alinea aan deze roemruchte zwager van apotheker Jan toegevoegd aan diens biografie (VIII-1).
Eerst kinderen, dan trouwen
Herhaalde malen ben ik bij de beschrijving van de familie Neomagus het feit tegengekomen, dat er voorhuwelijkse kinderen in het spel waren of gedwongen werd getrouwd. In totaal heb ik – tot en met generatie XII – 15 leden van de familie gevonden bij wie dit heeft gespeeld. Vaak tot schande van de familie. Tegenwoordig denkt men daar heel anders over. Ik heb die 15 familieleden en hun huwelijksmoraal kort beschreven in het artikel ‘Eerst kinderen, dan trouwen is bij Neomagi heel gewoon’. Het is te vinden na de biografie van Johanna Samuelina van Brienen-Neomagus (1692-1733), die bij haar huwelijk in 1725 al twee kinderen heeft en dan in verwachting is van het derde kind. Ik heb er enkele foto’s aan toegevoegd die ook elders in de familiegeschiedenis voorkomen. Zie VI-11 in het hoofdstuk ‘Eerste generaties’.
Neomagus aan de telefoon sinds 1914
Vanaf 1914 is het mogelijk een Neomagus aan de telefoon te krijgen. De website www.delpher.nl van de Koninklijke Bibliotheek bevat alle vooroorlogse telefoongidsen. In de gids van januari 1915 staan twee leden van de familie die dus in 1914 een telefoonaansluiting hadden: Bertus Neomagus, directeur van het postkantoor in Roosendaal, en Frans Neomagus, drogist in Den Haag. Ik heb het artikel ‘Neomagus aan de telefoon sinds 1914’ geplaatst na de biografie van Bertus (Hollandse protestantse tak, XI-4) omdat ik veronderstel dat hij als directeur van een postkantoor, beroepshalve dus, de eerste is geweest. Drogist Frans heeft niet lang kunnen bellen; hij overleed in juli 1915.
Ruim 38.000 bezoekers
De website www.neomagus.nl heeft nu toe bezocht door bijna 38.500 bezoekers getrokken. Dit cijfer staat helemaal onderop de home-page.
JN