XII-2a Familie Schoenmaker
Afkomst en familie
Jane is het tweede kind uit het tweede huwelijk van de weduwnaar Hendrik Cornelis (Hein) Schoenmaker (Weesperkarspel 11 februari 1865 – Hilversum 6 september 1945), veehouder, en Helena de Graaf (Weesperkarspel 1878 – Hilversum 1965).
Hein is een zoon van veehouder Gerrit Schoenmaker en Fijtje Hoogenhout. Helena is de dochter van veehouder Gerrit de Graaf en Adriana van Hoff. Hein en Helena huwen op 10 november 1898 op het gemeentehuis van Weesperkarspel, in Weesp.
Hein is de tweede zoon van Gerrit en Fijtje die op 15 januari 1864 al een gelijknamig jongetje hebben moeten afstaan, 5 weken oud. Hij stamt uit een wijdvertakt geslacht van boerenfamilies, met name veehouders, uit de omgeving van Vecht en Amstel waarin nog tal van andere leden voorkomen met de namen Hendrik Cornelis.*
Eerder huwelijk
Gezin van Hein
Hendrik Cornelis Schoenmaker en Helena de Graaf hebben op 8 januari 1901 een 16 dagen oud geworden zoontje verloren dat ook de namen Hendrik Cornelis heeft gehad.
Boerderij Overmeer
Hein woont met zijn gezin op de inmiddels verdwenen boerderij Overmeer in Weesperkarspel dat tot 1 augustus 1966 een zelfstandige gemeente is. Bij de opheffing wordt het grondgebied verdeeld over de gemeenten Weesp, ’s-Graveland en Amsterdam (Bijlmermeer). Wikipedia spreekt over de buurtschap Overmeer die nu onder de gemeente Wijdemeren valt. Boerderij Overmeer is de plek waar Jane haar latere man Cor Neomagus ontmoet. Hij is op het eind van de Eerste Wereldoorlog als reserve-paardenarts eerste klasse gedetacheerd in Weesp en ingekwartierd bij de familie Schoenmaker.
Boerderij Overmeer heeft nabij fort Uitermeer gestaan, waar nu nog, nabij de kruising van de Gooilandseweg en de Dammerweg, het fort en een restaurant aan de Vecht te vinden zijn. Het fort behoort, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Soestdijkerstraatweg 60
Een hekje in de achtertuin van oma en opa geeft toegang tot het terrein van de drafbaan Hilversum. Voor kleinzoon Kees is het de toegang tot de wereld van de paardensport waar hij zijn verdere leven grote belangstelling voor zal houden. Opa Hein sterft er op 6 september 1945, 80 jaar oud. Zijn vrouw wordt 87 jaar en overlijdt op 20 augustus 1965.
Kleindochter Heleen zal vele jaren later nogmaals bij haar oma intrekken, en dan voorgoed, want ze blijft er na het overlijden van oma Schoenmaker, in 1965, wonen en opent er een particulier pension met de naam Pension Soestdijk.
Huwelijk en gezin
Het huwelijk met veearts Cor brengt haar een druk gezin met zes kinderen onder wie een tweeling. Zie artikel XII-2 over Cor. Aanvankelijk betrekken zij in IJsselstein een woonhuis in de Kerkstraat, omstreeks 1934 verhuist het gezin naar een nieuw gebouwd huis in de Utrechtsestraat 13, later vernummerd naar 15.
Jane heeft een druk gezin met zes kinderen. Voor hulp in de huishouding wordt een beroep gedaan op meisjes uit grote gezinnen in de buurt die inwonend zijn en op de zolderkamer slapen. Bekende namen in de familie zijn Coba en Dina. Het gezin onderhoudt vriendschappelijke relaties met andere notabelen uit het stadje IJsselstein zoals gemeentesecretaris Mondria, directeur Pompe van de meubelfabriek, arts De Morree en met rijke herenboeren uit de wijde omgeving.
Overlijden
Haar man Cor herdenkt zijn vrouw in een gedicht ‘ter nagedachtenis aan 18 03 1939’ – kennelijk de dag van de begrafenis van Jane in Hilversum, waar haar ouders wonen – onder andere met de woorden
In dit benauwde uur
Een ramp kwam over ons gezin
Ons hart heeft rust noch duur
Beseffen alles niet,
Bewaak hen steeds met uwen hand,
Spaart hen voor veel verdriet
De kracht om voort te leven
Wil hen voor wat verloren is,
Straks weer iets anders geven
Wij blijven op u bouwen ,
En laten wij voor Jane straks
Nog vaak de handen vouwen