Aanvullingen per 20 september 2013
Comments : Off
Hoofdstuk Eerste generaties
VII-6 Jacoba Roosendael-Neomagus: haar verhaal is in juni gepubliceerd in ‘Gepermeteerd’, het blad van de afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg van de Nederlandse Genealogische Vereniging.
Resoluties Raad van State
In tal van resoluties van de Raad van State over Brabantse aangelegenheden, gevonden in het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch, komen Neomagi voor. Ik heb de tekst bij onderstaande personen aangepast.
V-5 Theodorus Neomagus: de Raad van State stelt in 1682 een commissie in op de waarde van de pastorie van Riethoven te taxeren. De raad besluit hem huurtoeslag te geven. (Neomagus koopt de pastorie in hetzelfde jaar). In 1692 gaat de Raad van State akkoord met de benoeming van Theodorus in Eersel als opvolger van zijn overleden schoonvader Bernardus Waterbeek. Theodorus had al een benoeming voor Oerle en Zeelst op zak, maar die is ongedaan gemaakt.
V-7 Johannes Neomagus: de Raad van State gaat in 1690 akkoord met zijn benoeming in Lommel en in 1693 met zijn benoeming in Vessem.
VI-4 Samuel Neomagus: de Raad van State stemt in 1708 in met zijn benoeming tot predikant van Vessem en Hoogeloon.
VI-8 Johannes Neomagus: de instemming met de benoeming van Johannes tot predikant van Hooge en Lage Mierde dateert van 1692.
Hoofdstuk Delftse apothekers
VII-3 Samuel Neomagus: in het BHIC vond ik correspondentie van Samuel Neomagus met de Heer van Oijen over een benoeming van Samuel tot predikant in Oijen. Ik heb een afbeelding van een envelop met het handschrift van Samuel en een lakzegel met het familiewapen toegevoegd, evenals een deel van een brief van Samuel, beide uit 1743.
Hoofdstuk Nuenense predikant enz.
VII-24 Thomas Neomagus: in de stukken van de Leen- en Tolkamer staat zijn benoeming, in 1787, tot waarnemend-secretaris van Sint-Oedenrode.
VIII-19 Johannes Neomagus: Leonora van Onna, weduwe van vorster Johannes Neomagus, woont bij haar dochter in Woensdel. Uit tal van notariële aktes uit de periode 1813-1820 blijkt, dat ze bemiddeld is en geld uitleent.
VIII-20 Willem Neomagus: Ik heb een foto toegevoegd van de (inmiddels vernieuwde) woning van Willem Neomagus en zijn gezin in het begin van de 19de eeuw in Erp. Verder een foto van het hervormde kerkje dat met steun van de families Neomagus en Van de Werk in Erp is gebouwd, en de titelpagina van een register waarin een schenking van grond aan de hervormde gemeente is vastgelegd.
IX-10 Anthonia van Nimwegen-Neomagus: het stuk over de familie Van Nimwegen heb ik aangevuld met gegevens over de schoonvader van Anthonia, dominee Van Nimwegen uit Oost-, West- en Middelbeers.
Hoofdstuk Protestantse Hollandse tak
X-6 Johanna Abbing Neomagus: vóór zij trouwde met dominee Abbing was hij de eerste predikant in Helenaveen. Ik heb een foto toegevoegd van het kerkje, dat op de monumentenlijst staat. Jo is overleden in Ruurlo waar haar grafsteen nog te vinden is; evenals de grafstenen van twee kinderen. Een foto van de grafstenen staat nu bij haar biografie.
XII-3 Jo de Ruyter-Neomagus: op 16 mei 2013 is haar kleinzoon George Jacobze overleden. Dat gegeven heb ik toegevoegd.
XII-12 Willem Cornelis Neomagus: kleinzoon Erik van Duyn stelde opnamen ter beschikking van het paspoort uit 1928 van veearts Cor Neomagus en zijn vrouw Jane Schoenmaker. Zij maakten toen een reis naar Zwitserland. Ik heb een pagina met douanestempels opgenomen evenals de (vergrote) foto’s van beiden. Ze stonden samen in één paspoort.
Hoofdstuk Brabantse protestantse tak
X-7 Johannes Neomagus: in 1859 sterven in Amsterdam twee kinderen van Johannes. Er heerste op dat moment een cholera-epidemie. Dat gegeven heb ik toegevoegd, hoewel ik niet kan bewijzen dat cholera de doodsoorzaak was.
Jos