17. Wapen van de familie Neomagus
Familiewapen
Het wapenschild met de duif wordt sindsdien gezien als het familiewapen. Iedereen kan een familiewapen aannemen zonder dat hij dit vast hoeft te laten leggen in een of ander register. Sommige families doen het wel. Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) kent een wapenregister, evenals de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Verder zijn bij de Hoge Raad van Adel de familiewapens vastgelegd van de Nederlandse adel.
Herkomst
Verzamelingen
Er zijn allerhande bronnen bewaard gebleven waarin of waarop familiewapens voorkomen.1 Het CBG heeft twee particuliere verzamelingen, de collecties Muschart en Steenkamp/Damstra. De heraldicus R. Muschart (1873-1955) heeft enkele tienduizenden wapens beschreven die hij op zijn reizen in wapenboeken en op wapenschilden, in archieven, musea, kerken, kastelen en bibliotheken heeft aangetroffen. Daaronder ook wapens van Neomagi. J. Steenkamp (1865-1955) heeft een dergelijke collectie samengesteld, uitgebreid door M. Damstra (1899-1982). Hun werk wordt voortgezet in de Heraldische databank van het CBG. Het bureau beschikt verder over collecties lakzegels, waszegels en wapenkaarten.
Muschart
Rietstap
Het Armorial général van Rietstap bevat een afbeelding van het wapen met de duif, vergelijkbaar met het wapenschild op de grafsteen uit 1664. De omschrijving is D’azur à une colombe volante d’arg., tenant en son bec un rameau d’olivier dessin. Ofwel: in azuurblauw een vliegend duifje in zilver, houdend in zijn bek een afbeelding van een olijftak.
Bloys van Treslong Prins
Schilderij
Vredebrenger?
De familie Neomagus houdt het wapen, zoals het voorkomt op de grafzerk, aan als het juiste familiewapen. Enkele familieleden bezitten een zegelring met het wapen, uitgevoerd met kleine varianten. Frits Neomagus (1903-1964) laat het wapen op een raam schilderen, voorzien van de tekst nuntius et pacis, brenger van de vrede.6 En dan te weten dat de man van de grafzerk allesbehalve vredelievend is geweest…
Mok met het wapen
Onderzoek bij het CBG, p. 37 e.v.↩
Kopie in FAJN.↩
Kopieën van handschrift uit CBG in FAJN.↩
Genealogische en Heraldische Gedenkwaardigheden in en uit kerken van de provincie Utrecht, p. 266/267, kopie FAJN.↩
Origineel in kasteel Sijpesteijn bij Loosdrecht, foto bij het Nederlands Iconografisch Bureau in Den Haag.↩
Thans in het bezit van de auteur.↩