IV-2 Anna Nethenus-Neomagus
(ong.1605 – ?), domineesvrouw,
dochter van Johannes, III
Orsoy
Huwelijk
In Orsoy, behorend tot het Land van Kleef, verbiedt de Spaanse bezetter de protestantse prediking. Als Nethenus toch preekt over Johannes de Doper, wordt hij gearresteerd en gevangen gezet in de Mühlentor, een van de stadspoorten van Orsoy. Geloofsgenoten kopen hem vrij met een losgeld van 200 gulden. Daarna kiest Nethenus voor de standplaats Rees, waar hij in alle vrijheid kan preken.
Vijf zonen
- Matthias, zoon uit het eerste huwelijk van Johannes Nethenus, geboren in Süchteln op 27 oktober 1618, overleden in Herborn op 9 oktober 1686. Zie volgende tekst.
- Johannes, in 1626 geboren in Orsoy, student in Harderwijk, in 1650 proponent (voor het eerst beroepen) in Niftrik en Keent, in 1653 predikant in Xanten, in 1656 hulpprediker in Nieuw-Rees, in 1661 predikant in Zoelmond, daarna als opvolger van zijn broer Abraham in Hien en Dodewaard.
- Abraham, in 1626 geboren in Orsoy, tweelingbroer van Johannes, in 1658 proponent in Hien en Dodewaard, waar hij op 32-jarige leeftijd sterft.
-
Samuel, geboren in Rees op 16 mei, gedoopt op 18 mei 1628, begraven op 19 maart 1707 in Amsterdam. Zie volgende tekst, na Matthias.
- Wilhelmus Isaäc, in Utrecht student bij de beroemde Voetius maar ook bij zijn halfbroer Matthias, van 1664 tot 1704 predikant in Zoelmond als opvolger van zijn broer Johannes.
Gloeit van geestdrift…
Johann Nethenus staat in Orsoy bekend als streng, moedig, sterk in het geloof, ijverig en geleerd. Hij heeft veel invloed op de protestantse gemeente van het stadje.6 Zoon Samuel omschrijft zijn vader Johannes Nethenus als een ontsacchelijk eerwaerdig man en tegelijk een Boanerges, welke Bijbelse figuur een prediker is die gloeit van geestdrift en blaakt van vurige geloofsijver.7
De vijf zoons gaan als zonen des donders in het voetspoor van hun vader.8 Allen studeren en werken kortere of langere tijd in de Nederlanden. Twee van hen ondervinden grote problemen door hun onverzettelijke houding: Matthias, afgezet als professor in Utrecht, en Samuel. Maar ook de anderen halen de geschiedenisboekjes. Zo wordt Johannes in 1656 op gezag van de keurvorst afgezet wegens financiële schulden. Vader Johannes probeert zijn jongste zoon Abraham met het oog op diens afstuderen vergeefs aan de nieuw te vormen predikantsplaats Nieuw-Rees te helpen, een door prins Maurits tegenover Rees aan de Rijn gebouwd fort. De in Xanten afgezette Johannes jr. is er enige tijd hulpprediker alvorens hij naar Zoelmond bij Tiel gaat.
Kreischer, p. 28.↩
Rosenkranz, bd 2.↩
Rosenkranz, bd 2 en Van Lieburg, p 221.↩
Rozenkranz, bd 2. Kreischer noemt 1659.↩
Beja Peijpers spreekt van vijf zonen. De eerste zoon is geen zoon van Anna Neomnagus. Bots noemt een Christianus Nethenus Barlensis, dus afkomstig uit Baerl, theologiestudent in Groningen in 1697. Dat is een kleinzoon van Anna Neomagus. Christianus Nethenus is bijna veertig jaar predikant in het zuidwesten van Friesland.↩
Kästner, Orsoy, p. 205.↩
Markus 3.7, Van Dale 1984, p 382.↩
Van Lieburg, p 222.↩