VII-11a Amsterdam trekt
Comments : Off
In de 18de eeuw is Amsterdam bij de familie Neomagus en verwante families in trek, speciaal bij de leden van deze families in het graafschap Meurs. Dat graafschap is ruim een eeuw lang een bezitting van de stadhouders van Holland, tot het in 1702 deel gaat uitmaken van Pruisen. De inwoners van het graafschap zijn mogelijk gaan hechten aan hun Hollandse ‘bazen’. En speciaal Amsterdam is in trek omdat ‘het’ daar allemaal gebeurt: handel, nijverheid en cultuur floreren. Bestuurders en inwoners zijn ruimdenkend. Het valt op dat met name de vrouwen uit de familie naar Amsterdam trekken.
De eerste in 1704
Margarita of Margrieta, oudste van de negen kinderen van Maria Neomagus (V-4) en Peter Peijpers, gaat in 1704 als eerste van Rheinberg naar Amsterdam. Korte tijd later volgt haar broer Johannes. Daarna gaan ook zus Geertruij en broer Dirk naar Amsterdam. Margarita krijgt er vier kinderen, Johannes zeven, Geertruij geen en Dirk een.
Nimwegen
Verder vinden we in de hoofdstad een aantal Neomagi die zich (weer) Nimwegen noemen: Dirckie Nimwegen (VI-3), een dochter van Maria’s broer Rhijnhard, Dirkje Nimwegen (VII-11), een dochter van Arnoldus, diens kleinzoon Arnoldus (VIII-17) en van hem dochter Catharina Nimwegen (IX-7). Zij overlijdt in 1825 en is de laatste Neomagus/Nimwegen uit het Rheinland in Amsterdam.
Vanuit Brabant
Ook vanuit het Brabantse platteland trekken Neomagi naar de Hollandse steden. De drie oudste kinderen van dominee Johannes Neomagus uit Nuenen, drie broers, wonen in die tijd in Dordrecht en trekken vandaar verder. De oudste, Jan Willem (VII-13), gaat naar Amsterdam, waar hij in 1760 trouwt.
Laatste
Jan Neomagus (VIII-10), zoon van de Tielse apotheker Hendrik Willem Neomagus, vestigt zich in 1783 als apotheker in Amsterdam. Zijn zoon Samuel sterft in 1839 in Amsterdam. Hij is de laatste van de uit de 18de eeuw stammende Amsterdamse Neomagi. Afgezien van een korte periode dat een ambtenaar Neomagus in Amsterdam woont, zien we pas vanaf het eind van de 20ste eeuw weer enkele Neomagi in Amsterdam wonen en werken.
Hechte band
Tientallen jaren wonen diverse leden van de families Neomagus, Peijpers en andere verwante families in Amsterdam. Uit de namen van de getuigen bij de doop van kinderen blijkt dat er onderlinge een hechte band bestaat en dat men elkaar kennelijk vaak ontmoet. Zo is apotheker Jan Neomagus in 1792 een van de executeurs bij de publieke verkoop van de bezittingen van de overleden echtelieden Hermanus Elffers en Maria Peijpers. Herman is eerder gehuwd geweest met Derkje Nimwegen, een zus van de grootvader van de apotheker.
JN