VIII-14 Willem Neomagus
Comments : Off
(1758-1801), predikant,
zoon van Samuel, VII-3
De Maasbommelse dominee Samuel Neomagus en zijn vrouw Everdina Story krijgen als vierde en laatste kind een zoon: Willem, geboren in Maasbommel in 1758.1 Hij is vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde, Willem Story.
Willem doet zijn belijdenis in Maasbommel op 2 februari 1782 en wordt een week later, op 9 februari 1782, als 23-jarige ingeschreven als student in Leiden. Het is bij vader Samuel niet ongebruikelijk dat iemand pas zijn belijdenis doet en als lidmaat wordt aangenomen als hij of zij op het punt staat het ouderlijk huis te verlaten. Zo gebeurt het ook bij zijn dochters.
Als Willem vijf jaar later klaar is, wil de hervormde gemeente van Maasbommel en Alphen hem kennelijk als opvolger van zijn vader, die in 1787 als emeritus afscheid neemt. Zoon Willem wordt als kandidaat beroepen op 18 november 1787.
Huwelijk
Hij trouwt twee jaar later, ondertrouw op 6 juli, huwelijk op 28 juli 1789, te Driel met de ongeveer 10 jaar jongere Wilhelmina Elisabet Bayens.2 Zij is in Driel geboren en daar gedoopt op 6 september 1767 als dochter van Rogier Bayens en Johanna van Lith. Driel is het huidige Kerkdriel. De naam van de gemeente Driel is in 1944 veranderd in Maasdriel onder meer om geen verwarring te krijgen met Driel dat tegenover Oosterbeek aan de Rijn ligt. Kerkdriel is de hoofdplaats van de gemeente Maasdriel.
Rekesten
In de notulen van de Gelderse Landdagen in 1795 is sprake van een rekest van Willem naar aanleiding van vernielingen aan de kerk door roomsgezinden. Ook in 1798 komt Willem in het geweer. De na de Franse inval opgerichte Bataafse Republiek kent in 1798 al een Tweede en Eerste Kamer. In de ‘Besluiten van de Eerste Kamer van het Vertegenwoordigend Lichaam des Bataafschen Volk’ van 23 oktober 1798 – te vinden in het Nationaal Archief – komen we ook Willem Neomagus tegen, predikant te Maasbommel en Alphen. Hij is een van de 245 gemeentebesturen, instellingen en personen die zich met een rekest tot de Kamer heeft gericht. Het gaat om verzoeken om schadeloosstellingen voor bepaalde vervallen rechten. De Staatsregeling van 1798 – voorloper van de Grondwet – beperkt de vergoedingen voor predikanten, en dat zal voor Willem de reden zijn voor zijn rekest. De Kamer stelt de verzoekschriften voor advies in handen van een commissie. De uitkomst is in de stukken niet te vinden…
Overlijden

Pensioen
In de Bredasche Courant van 10 augustus 1816 komt zijn weduwe voor als ‘Bayens wed. Neomagus’. De gouverneur (commissaris van de koning) van Noord-Braband (met een d) roept gepensioneerden op die niet gereclameerd hebben dat ze hun pensioen over 1813 en vroeger onder het Franse bestuur niet hebben ontvangen. Ze dienen zich te vervoegen bij hun burgemeester, die de nodige inlichtingen kan verschaffen. In de lijst van de betrokkenen staat ook de weduwe van Willem Neomagus. Nu is Willem predikant geweest in het Gelderse Maasbommel en woont zijn weduwe in het Gelderse Driel. Waarom staat haar naam dan in de oproep van de provincie Noord-Brabant? Het gaat om pensioenaanspraken uit de Franse tijd. In 1798 wordt het grondgebied van Bataafs Brabant verdeeld in een departement van de Dommel en een departement van Schelde en Maas. Het huidige Gelderse Land van Maas en Waal met Maasbommel en de huidige Gelderse Bommelerwaard met Driel worden toegevoegd aan het departement van de Dommel dat ‘s-Hertogenbosch als hoofdstad heeft. Vandaar.
Wilhelm
ina Bayens sterft 47 jaar na haar man, op 30 juni 1848, als Willemijna Elizabeth Baijens in haar geboortedorp Driel, het huidige Kerkdriel in de Bommelerwaard. Een zaakwaarnemer en een doodgraver doen op 1 juli aangifte van het overlijden. Het overlijdensbericht4 in de krant luidt:

Heden overleed, na een langdurig sukkelen, in den ouderdom van 80 jaren en 9 maanden, Mejufvrouw W.E. BAIJENS, Weduwe van den Wel-Eerwaarden Heer W. Neomagus. Eenige kennisgeving. Driel, den 30sten Junij 1848.
Van het echtpaar Neomagus-Baijens zijn geen kinderen bekend.