XII-9 Fredericus Leopoldus Josephus Neomagus
(1903-1964), priester,
zoon van Poliet, XI-13
Allemaal priesters…
St. Charles
Geïnspireerd door Witte Pater Bernard Zuure, wiens ouderlijk huis op de Markt in Oosterhout maar enkele deuren verwijderd is van de winkel van de familie Neomagus, gaat Frits in juli 1922 naar St. Charles langs de rijksweg van ‘s-Hertogenbosch naar Eindhoven, in het gehucht Hal, gemeente Esch, bij Boxtel. Bernardus Zuure (1882-1952), in Oosterhout geboren, is in 1907 in Carthago priester gewijd en in de jaren 1911-1917 en 1922-1929 werkzaam in de missies van Midden-Afrika.
Aanstaande Witte Paters volgen op St. Charles de eerste twee jaren van hun hogere studies, een periode die ‘de filosofie’ heet. In die periode (1924) komt Frits voor het eerst met de priesterboord thuis, bij welke gelegenheid het hele gezin Neomagus bij de fotograaf poseert voor een groepsfoto.
In de zomer van 1924 gaat de twintigjarige Frits naar Maison Carrée, het bij Algiers gelegen huis waar het noviciaat van de Witte Paters is gevestigd, in 1925 gevolgd door het scholasticaat in Carthago bij Tunis, waar hij het laatste deel van zijn priesteropleiding volgt.1
Priesterwijding
Op 28 juni 1928 legt Frits in Carthago de eeuwige eed af waarmee hij zich definitief verbindt aan de sociëteit van de Witte
Paters. In oktober 1928 krijgt hij zijn wijding tot diaken. Op zaterdag 29 juni 1929 volgt zijn priesterwijding in de kathedraal van de heiligen Cyprianus en Lodewijk te Carthago. Frits gaat dan naar huis om op zondag 14 juli om tien uur zijn eerste plechtige H.Mis op te dragen in zijn parochiekerk, de St. Jan in Oosterhout. Van een tot twee
uur is er die dag een receptie in het ouderlijk huis. Op de kaart die de familie rondstuurt, staat: wij bevelen den aanstaanden priester in deze dagen van voorbereiding in uwe gebeden aan.
Sigarenbandje
Op de receptie roken de mannen een sigaar, voorzien van een sigarenbandje met een afbeelding van Frits, zodat zijn ouders nering en verering combineren. Met dank aan achterneef, Neerlandicus en dichter Lex Jacobs voor deze taalvondst. Hij weet van het sigarenbandje uit overlevering. Een van de gasten op de receptie is een bewoner van de Markt, Ad Oomen, die een confectiezaak heeft onder de naam ‘Het huis van vertrouwen’. Hij bewaart het sigarenbandje, zet er de datum 21/7/29 op (dat is een week ná de receptie) en doet het in een fotoalbum. Dat album is in 2021 in bezit van zijn kleinzoon Marcel Oomen die weet te achterhalen dat op het sigarenbandje Frits Neomagus staat.
Familiefoto
Jeruzalem
Basiliek van de heilige Anna
De Grieks-Melkitische kerk is een van de oosterse katholieke kerken (voor Arabische christenen) die in eenheid met de rooms-katholieke kerk opereert. Ook de basiliek van de heilige Anna is aan de zorg van de Witte Paters toevertrouwd. Kruisvaarders bouwen deze kerk in 1140 in Romeinse stijl op de plaats die volgens de overlevering het geboortehuis van Maria is en de woning van haar ouders, Joachim en Anna. Na de inname van Jeruzalem in 1182 komt de kerk in handen van de Arabieren. In 1856 draagt de sultan de kerk over aan Frankrijk als dank voor de Franse steun tijdens de Krimoorlog (1853-1856). De Franse regering vraagt de Witte Paters de zorg voor de kerk op zich te nemen. Dat doen ze nog steeds. Per dag komen er wel tweeduizend bezoekers naar de basiliek.
Bemiddelaar
Kerstgroep
Vanaf 1933 is Frits Neomagus postulantenmeester op St. Charles. Het postulaat is een eerste proefperiode voor de aanstaande priesters, gevolgd door het noviciaat. In het schooljaar 1936/1937 geeft hij les in Sterksel en vanaf augustus 1937 woont Frits in ‘s-Heerenberg. Daar kopen de Witte Paters in dat jaar een Jezuïetenkloooster om er hun theologiestudenten onder te brengen. Frits vertoeft er ook begin april al een keer, gezien een kaart die hij op 1 april 1937 aan zijn vader (Markt C140) stuurt. Frits spreekt van een prachtig, groot en gerieflijk huis, dat op de kaart nog Bonifatiushaus bei Emmerich, Exerzitienhaus und Novitiat der Jesuiten heet.
Vanaf augustus 1938 is Frits in ‘s-Heerenberg novicemeester van de broeders2. De novicemeester, tweede in rang na de overste, is belast met de religieuze vorming van nieuwe pupillen. Hij laat er zijn leerlingen een grote kerstbeeldengroep figuurzagen en schilderen, die hij op 15 september 1938 cadeau doet bij het huwelijk van zijn broer Victor met Berry van Riel. Een halve eeuw lang bemannen deze ‘beelden’ de kerststal. Hun dochter Coby heeft nog enkele figuren.
Genealogie
Gulp
Propaganda
Operatie
Na een ‘grote retraite’ in Villa St-Regis van de Witte Paters in Mours, bij Beaumont-sur-Oise ten noorden van Parijs, wordt Frits Neomagus per 24 augustus 1953 benoemd tot secretaris van de Nederlandse provincie van de Witte Paters, dan gevestigd aan de Burgakker in Boxtel. Op 29 juni 1954 viert hij ten huize van zijn broer Victor in Oosterhout, het ouderlijk huis, op bescheiden wijze zijn zilveren priesterfeest. Korte tijd later ondergaat hij een zware operatie bij prof. Prick in Nijmegen. Het gaat om een beknelde zenuw in de nek, mogelijk nog een gevolg van een tramongeluk in zijn jeugd. Prof. J. Prick, in 1978 overleden, is de grondlegger van de neurologie en psychiatrie aan de universiteit van Nijmegen.
Rome
In Rome maakt Frits de pausen Pius XII, overleden in 1958, en Joannes XXIII mee. Uit hoofde van zijn functie ontmoet hij de pausen ook persoonlijk. Frits laat een foto waarop hij met paus Joannes staat, na zijn vertrek uit Rome in januari 1962 als briefkaart reproduceren zodat hij die aan deze en gene kan toezenden!
Mours
Vanaf januari 1962 is Frits postulantenmeester in Mours. Hij schrijft op 15 mei 1962 aan neef Jos dat hij een prettige werkkring heeft en zeker ook veel beter voor mijn gezondheid. Op 17 september 1963 meldt hij er veertien nieuwe jongens bij te hebben gekregen (als postulant) van drie verschillende nationaliteiten. Acht van ‘mijn jongens’ zijn naar het noviciaat in Gap gegaan en ingekleed. Op 6 oktober gaat hij ook naar Gap voor een retraite. Op 19 november 1963 schrijft hij aan Jos te voelen dat hij niet van de sterksten is. Frits blijkt teleurgesteld te zijn over het feit, dat hij niets uit Oosterhout hoort na zijn zeer uitgebreide brief bij gelegenheid van de verhuizing en het zilveren huwelijksfeest van Victor en Berry.
Overlijden
Het understatement over zijn gezondheid blijkt een harde werkelijkheid te zijn. Op 24 mei 1964 overlijdt pater Frits in het Franciscusgasthuis in Rotterdam. Hij wordt op zijn sterfbed terzijde gestaan door een vriendin, de op 18 augustus 2004 overleden Annie (Ans) Degenhart uit Den Haag, een zus van pater Louis Degenhart. Schoonzus Annie Neomagus-Vlamings: ‘Wij mochten er als familie niet bij zijn. Zij heeft hem naar zijn eind gebracht.’ Op 27 mei is Frits op het kerkhof van St. Charles begraven in Esch bij Boxtel. Uit de tekst op zijn bidprentje: