XII-13a Het rijbewijs van Julia
Comments : Off
Ene John Segers uit Baarle-Nassau wil automonteur worden en gaat daartoe in Gilze naar school. Als tweedejaars loopt hij stage bij verschillende garagebedrijven. Omdat hij graag thuis aan auto’s sleutelt, geeft een sloper hem een vooroorlogse auto, een Fiat. Die staat meer dan vijf jaar op het erf van zijn ouders tot hij helemaal is gesloopt.
Opel
Ik maak nu een stapje terug naar de jaren dertig. De familie Neomagus heeft een sinds 1933 een auto waarmee zoon Victor veel op pad is om bij bedrijven sigaren te verkopen, om vriendinnetjes te bezoeken en om zijn moeder naar familie en kennissen te rijden. Het is een Opel Olympia, kenteken N 34664, zoals op het op 10 maart 1933 uitgegeven nummerbewijs staat.
Fiat
De 25-jarige Julia Neomagus krijgt op 21 september 1936 haar rijbewijs. Vanaf 1938 beschikt de familie over een grote Fiat, door bemiddeling van Julia’s heerbroer Frits overgenomen van de provinciaal van de Witte Paters. Victor en zijn vrouw Berry van Riel gaan er mee op huwelijksreis in Luxemburg.
Antwerpen
Julia’s rijbewijs is geldig tot en met 20 september 1938. Broer Victor is dan op reis. Julia is inmiddels naar Antwerpen verhuisd en heeft daar bij mijn weten geen auto gehad. En dus wellicht ook geen rijbewijs. Of ze haar rijbewijs uit 1936 ooit heeft gemist weet ik niet. Ze heeft het in ieder geval nooit meer gezien. De Fiat is in de oorlog, zo heb ik me laten vertellen, verborgen in een hooiberg. Na de oorlog is mijn vader niet meer in staat om er mee te rijden. Of dat te maken heeft met zijn financiële situatie of met de staat van de auto weet ik niet.
Linnen
Het rijbewijs komt een halve eeuw later tevoorschijn als John Segers de auto sloopt. Vermoedelijk is het in een spleet van het dashboardkastje vast geraakt. Het rijbewijs overleeft het omdat het van linnen is gemaakt. Een flinke vouw, een gerafelde kant en – aan de achterkant – een nietje met nog een stukje van Julia’s pasfoto geven aan dat het rijbewijs goed klem heeft gezeten.
Ann van der Eijnde
Johns moeder heet Van den Eijnde en die heeft een zus Ann. Nadat Julia in april 1975 voor de tweede keer weduwe is geworden, is Ann van den Eijnde uit Baarle-Nassau in Antwerpen haar huishoudster en gezelschapsdame. Vermoedelijk komt Ann uit de familie- en kennissenkring die Julia altijd in Baarle-Nassau heeft gehad. Immers, haar moeder Anna Neomagus-Weijermans heeft er lang gewoond.
Na vijftig jaar
Julia sterft in december 1981 en Ann gaat terug naar Baarle-Nassau. Wanneer het rijbewijs van Julia tevoorschijn komt en de vondst onderwerp van gesprek is in de familie, is snel achterhaald wie de eigenaresse is geweest. En aangezien Ann het adres van Julia’s broer Victor in Oosterhout kent, komt daar op 13 oktober 1987 een briefje aan met het rijbewijs van Julia van 21 september 1936.
JN