• Home
  • Genealogie
    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie
  • Nieuws
  • Weblinks
  • Contact
  • Colofon

Blog Post

17
SEP
2010

XI-11 Louise Florentina Frederika Kusters-Neomagus

Posted By : Jos Neomagus
Comments : Off

(1866-1949), dienstbode en slagersvrouw,
dochter van Frederik, X-12

Louise Florentina Frederika is de jongste van de tweeling uit Reusel, geboren op 20 augustus 1866, dochter van de dan nog niet getrouwde Juliana Vosters.1

Namen

Moeder Julia noemt deze dochter naar haar broer Aloysius (Louise), naar haar zus Florentina en naar Frederik Neomagus, de vader (Frederika). Ze krijgt als roepnaam Floor of Florence, net als haar tante die later in Antwerpen een chocolaterie heeft. Bij het huwelijk van Julia en Frederik, op 2 mei 1867, wordt Florence samen met haar tweelingzus erkend en gewettigd.2
De benedictines Florentina van Cartagena, in de zevende eeuw in Sevilla overleden, is een populaire heilige. Florentina, in het Frans Florence, betekent ‘bloeiend’.

Regina Maria

Floor werkt thuis in de huishouding maar ook als dienstbode. Ze gaat als 16-jarige, niet ongebruikelijk in die tijd, vanuit het ouderlijk huis in Nispen naar Antwerpen. Daar raakt ze in de zomer van 1883 zwanger. Op 25 maart 1884 – Floor is dan 17 jaar – wordt haar dochtertje Regina Maria geboren, die bij het ontbreken van een vader de achternaam Neomagus krijgt. Ze heet Regina naar Regina Torfs (1822-1881), een zus van Barbara Vosters-Torfs, grootmoeder van Floor. De tweede naam van de boreling is ontleend aan Maria Juliana Neomagus-Vosters, Floors moeder. De geschiedenis herhaalt zich: Ook Floor is, in 1866, de dochter van een ongehuwde moeder. Bij de aangifte van de geboorte wordt Regina als onwettige dochter ingeschreven. Moeder en dochter wonen in de Egmontstraat. Regina sterft zes maanden later in Antwerpen, op 29 september 1884. Op de akte worden twee straten genoemd: de Steenhouwersvest en de Edelinckstraat. Kennelijk is Floor vanuit de Egmonstraat en de Steenhouwersvest, beide nabij de ‘kaaien’ in een arbeiderswijk gelegen, naar de Edelinckstraat verhuisd, dan en nu nog een ‘rijke buurt’ bij het Stadspark. Een van de aangevers van het overlijden is ‘gebuur’ Joannes Eugenius De Laet, een 26-jarige goudsmid. Hij ondertekent met Eugène De Laet. Dat is vermoedelijk een oom van Floor die haar mogelijk als dienstmeid in huis heeft genomen. Een van Floors broers is naar hem genoemd.

Rudolphus Florentius

Vijf jaar later is Floor opnieuw zwanger. Op 10 februari 1889 komt in Antwerpen Rudolphus Florentius Neomagus ter wereld. De naam Rudolphus komt niet voor bij de families Neomagus en Vosters. Mogelijk verwijst de naam naar de (voor ons onbekende) vader van het kind. Florentius is een van de namen van de moeder, maar kan ook verwijzen naar (oud)tante Floor Vosters (1848-1941). Floor woont nog steeds in de Edelinckstraat en heeft als beroep winkeldochter, volgens Van Dale een inwonende winkelbediende. De zoon wordt niet onwettig genoemd zoals vijf jaar eerder de dochter. Maar ook nu is geen sprake van een vader. Eugène De Laet behoort nu niet bij degenen die aangifte doen van de geboorte. We weten dus niet of hij nog ‘gebuur’ is. Wel lezen we dat het kind aan de ambtenaar van de burgerlijke stand is ‘vertoond’ door een herbergierster ‘bij ’t baren tegenwoordig geweest zijnde’. Bij de geboorte van Regina is eveneens iemand aanwezig geweest die het kind mee naar het stadhuis neemt. Ook het tweede kind van de ongehuwde Floor sterft na een half jaar, op 9 augustus 1889. Floor staat dan weer als dienstmeid te boek.3

Dienstmeiden

In die tijd worden in een grote stad als Antwerpen jonge dienstmeiden, dikwijls afkomstig van het platteland, vaak ongehuwd zwanger. De vader is vaak de heer des huizes of een van de zonen. Door hun status gaan ze meestal vrijuit, maar in de volksmond bestaan er nog veel verhalen over. Waarom de kinderen zo jong overlijden, weten we niet. De doodsoorzaak staat niet in de overlijdensaktes. De kindersterfte is in die periode nog heel hoog. De geboorte- en overlijdensaktes van Antwerpen uit de periode van Floor Neomagus, laten meer onwettige geboortes en vroegtijdige overlijdens zien.

Breda

Floor gaat na haar droevige tijd in Antwerpen naar Breda vanwaar ze in december 1890 als dienstbode naar Oosterhout gaat, waar haar ouders wonen. In april 1898 komt ze als dienstbode van Princenhage, waar haar ouders dan wonen, weer naar Breda (Sophiastraat).4

Huwelijk

Ze is 29 jaar wanneer ze op maandag 18 november 1895 in Zundert (dan gemeente Zundert-Wernhout) trouwt met een neef, de 27-jarige vleeschhouwer (slager) Johannes Cornelius (Jan) Kusters uit Ulicoten in de gemeente Baarle-Nassau, die kort daarvoor nog in Breda woont.5 Zundert is de gemeente waar haar vader op dat moment als commies bij de douane zijn standplaats heeft, Baarle-Nassau is de gemeente waar de familie Neomagus van mei 1887 tot  mei 1889 woont.
Floor is volgens de overlevering 20 jaar als ze er haar slager leert kennen. Ze krijgt daarna eerst nog een kind van een andere man alvorens met Jan Kusters te trouwen. Ook haar broer Poliet kent zijn latere vrouw Anna Weijermans uit Ulicoten. Moeder Kusters en de ouders van de bruid zijn bij de huwelijkssluiting aanwezig. Getuigen zijn twee veldwachters, een smid en een koopman, allen uit Zundert. De eerste naam van de bruid is volgens de akte Lowisa, ze ondertekent met F.L.F. Neomagus, mogelijk een vergissing omdat haar roepnaam Florence is afgeleid van haar tweede naam Florentina.

Kusters

Jan Kusters is geboren in Baarle-Nassau, kerkdorp Ulicoten, op 2 juni 1868.6. Hij is de zoon van Adrianus Kusters, gedoopt in Ulicoten op 15 mei 1807, en van Adriana Maria Verhoeven, geboren op 13 mei 1831, beiden landbouwers. Adriaan Kusters is weduwnaar van Johanna van der Flaes (overleden op 22 februari 1849, dochter van Theodorus van der Flaes en van Maria Elisabeth van Beek), als hij op 21 augustus 1856 op 49-jarige leeftijd hertrouwt met de 25-jarige Adriana Verhoeven. Het paar krijgt tal van kinderen. Als Jan het levenslicht ziet is zijn vader bijna 60!

Breda

In maart 1899 vestigen Jan en Floor zich in Breda, eerst aan de Sophiastraat 3 (maart 1899), later aan de Nieuwe Boschstraat 1 (kort voor 1900). Ze wonen even een tijd in Teteringen (mei en juni 1899) en gaan in november 1907 naar Brussel. Zus Emma woont twee jaar bij hen in: ze komt in september 1902 van Antwerpen naar Breda en gaat in november 1904 het slagersechtpaar voor naar Brussel.7

Antwerpen

Floor Kusters-Neomagus op de familiefoto, gemaakt bij gelegenheid van de priesterwijding van Frits Neomagus, Oosterhout, 1929.

Floor en Jan Kusters beginnen later een slagerij aan de Montignystraat in Antwerpen. Zij sterft op 19 maart 1949, 82 jaar oud, in een bejaardenhuis in Lint bij Antwerpen. Ze is dan al geruime tijd weduwe en kennelijk lange tijd ziek. Want op haar bidprentje8 staat: ‘Hoe gelukkig was deze dierbare overledene allengskens het uur van scheiden te hebben zien naderen…’  Floor en Jan hebben geen kinderen.

In de familie

Jan Kusters is in 1898 in Breda een van de getuigen bij het huwelijk van zijn zwager Poliet Neomagus en zijn schoonzus en nicht Anna Weijermans. Jan kent Anna uit hun beider vroegere woonplaats Ulicoten. Bovendien: Jan en Anna hebben dezelfde grootouders: het paar Jan Verhoeven en Cornelia Kuysters.  Hun dochter Lisa Verhoeven trouwt met Leo Weijermans, vader van Anna Weijermans, hun dochter Adriana Verhoeven trouwt met Adrianus Kusters, vader van Jan Kusters. Een broer (Poliet Neomagus) en een zus (Floor Neomagus) trouwen dus een nicht (Anna Weijermans) en een neef (Jan Kusters). De auteur komt deze familierelatie eerst in 1998 op het spoor; hij heeft er in de familie nooit over gehoord.  Zie ook hierna bij Familie Weijermans, XI-13a.

  1. RANB, BS Reusel, kopie van geboorte-akte in FAJN.↩

  2. RANB, BS Reusel, kopie van huwelijksakte in FAJN.↩

  3. Ronald Neomagus heeft beide geboortes en overlijdens gevonden in het stadsarchief van Antwerpen↩

  4. GA Breda, register van inwonenden 1890-1900, deel 21, folio 65 en deel 22 folio 104.↩

  5. RANB, BS Zundert, huwelijken 1895, akte 33.↩

  6. RANB, BS Baarle-Nassau (tienjaarlijkse tafels)↩

  7. GA Breda, bevolkingsregister, periode 1900-1918, deel 19, folio 115.↩

  8. FAJN.↩

About the Author

Social Share

    Categorieën

    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie

    Recente aanvullingen

    • XIII-23 Anna Josephina Martha Van Camp-Neomagus 8 november 2021
    • XIII-7 Hendrik Cornelis Neomagus 12 april 2021
    • Aanvullingen per 15 januari 2021 15 januari 2021
    Copyright © 2010 Neomagus.nl. Alle rechten voorbehouden.