Aanvullingen per 11 maart 2013
Comments : Off
De Vliegende Pater Neomagus

Militieregisters
Tal van Neomagi dienen in de 19de eeuw bij hun voorgenomen huwelijk een certificaat van de nationale militie te overleggen waaruit blijkt dat ze hun militaire dienstplicht hebben vervuld, uitgeloot of vrijgesteld zijn. Bij IX-17 Daniel Neomagus, getrouwd in 1824, komen we dit voor het eerst tegen. Daarom heb ik, aansluitend op zijn biografie, een tekst toegevoegd over de militieregisters en de dienstplicht.
KNIL

Diversen
– Inleidende hoofdstuk, artikel ‘Vierduizend jaar Neomagus’: hier heb ik de plaatsnaam Odenheim toegevoegd, ooit ook Neomagus.
– Hoofdstuk over de eerste periode, IV-4 Samuel Neomagus. Voor hij predikant werd in Sambeek studeerde hij onder meer aan de latere universiteit van Harderwijk. Ik heb twee foto’s toegevoegd van het nog bestaande universiteitscomplex.
– Hoofdstuk over de eerste periode, V-4 Maria Peijpers-Neomagus: op basis van gegevens van Beja Peijpers heb ik het kindertal aangepast. De gegevens over twee kinderen overlapten elkaar. Maria heeft tussen 1670 en 1682 in Rheinberg geen negen maar zeven kinderen gekregen. De meesten van hen hebben later in Amsterdam gewoond.
– Hoofdstuk over de Delftse apothekers, VIII-14 dominee Willem Neomagus. Aan de hand van een overlijdensadvertentie uit 1801 heb ik zijn leeftijd en overlijdensdatum kunnen toevoegen.
– Hoofdstuk over de Nuenense predikant en zijn nageslacht: ik heb het register met persoonsnamen verwijderd. De zoekfunctie maakt het register in feite overbodig. Bovendien is het bijhouden van zo’n register veel werk. En de andere hoofdstukken hadden ook geen register…
– Hoofdstuk over de protestantse Hollandse tak, XIII-1 August Neomagus. Ik ontdekte dat hij in 1937 in Rotterdam is geslaagd voor het examen HBS-B en heb dat aan zijn biografie toegevoegd.
– Hoofdstuk over de Nuenense predikant Neomagus en zijn nageslacht, VIII-20 Willem Neomagus. Via de heemkundekring van zijn woonplaats Erp kreeg ik gegevens over zijn woning. Die bestaat nog en zal ik in het voorjaar op de foto zetten.
– Hoofdstuk over de Nuenense predikant, IX-11 Johannes Neomagus. Hij was als militair in het Bataafse leger in 1805/1806 fuselier op Walcheren. Dat gegeven heb ik toegevoegd.
– Katholieke Brabantse tak, X-12 Frits Neomagus. Op basis van de immigratiegegevens van de politie van Antwerpen heb ik informatie toegevoegd over de komst van Frits en zijn kinderen naar België.
– Katholieke Brabantse tak, aanvullende tekst ‘Prins Frederik’, na X-12: het feit dat Daniel Neomagus zijn zoon Frederik (Frits) heeft genoemd, is een beredeneerde veronderstelling van mij. Die heb ik in de litteratuur bevestigd gezien. De vernoeming naar een legercommandant is destijds in militaire kringen niet ongebruikelijk. Dat heb ik dan ook aan de tekst toegevoegd.
– Katholieke Brabantse tak, na XI-14 Victor: ik heb de tekst over de familie Baudoin aangevuld, onder meer met informatie over de banden met Luik, eind 18de eeuw, en de kindersterfte in de 19de eeuw.
– Katholieke Brabantse tak, XI-13 Poliet Neomagus. In de aansluitende tekst over de familie Weijermans heb ik als nummer IV-3a Herminie Weijermans toegevoegd. Deze vrouw is enkele malen verpleegd in Reinier van Arkel in ’s-Hertogenbosch en daar heb ik een en ander over gevonden in het Bossche stadsarchief. Veder heb ik enkele andere gegevens toegevoegd, met name betreffende de kinderen van Adriana Weijermans en Henricus Janssens en van Henrica Weijermans en Henricus Jansen.