Aanvullingen per 20 december 2014
Comments : Off
De aanvullingen worden voortaan ook gezonden naar familieleden die niet de achternaam Neomagus hebben, maar wel een Neomagus-moeder hebben.
De belangrijkste aanvullingen hebben betrekking
– op de huwelijkse voorwaarden van Johannes Neomagus en Elisabeth Waterbeek in 1689, voorouders van de leden van de Brabantse tak,
– op Samuel, predikant in Oijen en Maasbommel,
– op de familie Van Pellecom, van wie de leden van de Hollandse tak afstammen,
– op de familie Weijermans, van wie een deel van de Brabantse tak afstamt,
– op een 14-tal Neomagi die voorkomen in de Brabantse notaris- en schepenakten, en
– op de vergelijking van de koopkracht van vroeger en nu.
Deel I Beginperiode
V-5 Theodorus Neomagus. Ik heb informatie toegevoegd over de kerk van Riethoven, waar hij predikant is geweest. En zijn handtekening staat er nu ook bij.
Na V-5: Familie Waterbeek. Hier heb ik toegevoegd de handtekeningen van Bernardus Waterbeek en zijn vrouw Jenneken Stroombergen.

VI-8 Johannes Neomagus. Deze neef heeft ook een handtekening gezet onder de aktes van huwelijkse voorwaarden. Die handtekening heb ik er uitgelicht en toegevoegd aan zijn biografie.
Deel II Apothekers
VII-3 Samuel Neomagus. Aan de tekst over Samuel heb ik gegevens toegevoegd over zijn eerste standplaats Oijen, over de kerk van Maasbommel (met afbeelding), over de Nieuwe Schans (een dorpje tussen Maasbommel en Alphen) en over een andere Neomagus (graaf Van Bijlandt), heer van Maasbommel in de periode dat Samuel er predikant is.
VIII-14 Willem Neomagus. Willem is niet als zijn ooms apotheker, maar als zijn vader predikant geworden te Maasbommel en Alphen (aan de Maas). Hij richtte zich in 1798 met een rekest tot de pas ingestelde Eerste Kamer omdat hij schadeloos gesteld wilde worden, vermoedelijk voor zijn teruggang in inkomsten, gevolg van de Staatsregeling (voorloper van de Grondwet) van dat jaar. De scheiding van kerk en staat was een feit. In het Nationaal Archief vond ik de desbetreffende stukken. De biografie van Willem heb ik zodoende kunnen uitbreiden.
Deel III Nuenense predikant
VI-12 Johannes Neomagus. Deze predikant van Nuenen en Gerwen en zijn schoolmeester hebben elkaar over en weer beschuldigd van dronkenschap. De al bekende gegevens heb ik op basis van de stukken in het schepenarchief kunnen uitbreiden. Bovendien heb ik wat gegevens toegevoegd over de kerk van Gerwen. Zie daarvoor na de biografie van Johannes de tekst over de Broederschap Pius X.
Deel IV Protestantse Hollandse tak

Na X-4: Familie Van Pellecom. Bertus was getrouwd met Naatje van Pellecom. Met behulp van Gerrit Neomagus uit Overschie heb ik de informatie over deze familie en andere families waarvan de huidige leden van de Hollandse tak afstammen, belangrijk kunnen uitbreiden. Met de familie Du Rieu gaan we terug tot de eerste helft van de 17de eeuw in Noord-Frankrijk. Interessant vond ik ook de relatie met de familie Pichot l’Espinage of Lespinasse. Ik heb een apart artikel gemaakt over de familie Van Pellecom c.s. voorzien van de al eerder gepubliceerde afbeeldingen.
XI-1 Marinus Neomagus. Op basis van zijn militieregister heb ik aan zijn biografie toegevoegd, dat hij bijziende was en daarom vrijgesteld van militaire dienst.
XII-4 Gerda Wortman-Neomagus. Aan haar biografie heb ik een foto toegevoegd van het pand in Utrecht waar haar man George Wortman een taxi- en autobedrijf had. De naam van het bedrijf staat er nog steeds op.
Deel V Protestantse Brabantse tak
XI-5 Johannes (Karel) Neomagus. Uit zijn militieregister blijkt dat hij van 1872 tot 1877 in militaire dienst is geweest, een poging om er onderuit te komen ten spijt. Ik heb hierover een alinea aan zijn biografie toegevoegd.
XI-8 Thomas (Frans) Neomagus. In het over hem opgestelde militiedossier staat dat hij apotheker opgeeft als beroep. Maar hij is dan, rond 1880, hulpapotheker of apothekersbediende. Hoe het ook zij, hij is vrijgesteld wegens broederdienst. Opmerkelijk: Frans is slechts 1.56 meter groot.
XI-9 Johannes Neomagus. Ook deze broer van Frans is vrijgesteld van dienst omdat de oudste broer, Karel, in dienst is geweest. In het militiedossier van deze jongste van de zeven kinderen van Jan Neomagus en Lina Ras staat dat hij 1.65 meter groot was en horlogemaker van beroep. Ook dat laatste was nog niet bekend. Een en ander is aan zijn biografie toegevoegd.
Deel VI Katholieke Brabantse tak
X-9 Willem Neomagus. Als ambtenaar blijkt Willem in 1871-1872 in pension te zijn bij de gezusters Vosters in Reusel. Dat is enkele jaren nadat zijn broer Frits in Reusel is getrouwd met Julia Vosters. Dat is geen familie, maar wel een aardig toeval. Ik heb er een paar zinnen aan gewijd.

XI-13 Josephus (Poliet) Neomagus. Ik vond nog een aantekening dat Poliet in militaire dienst een ontmoeting had met een baron Van Boetzelaer, die hem vertelde familie te zijn. Ik heb vastgesteld dat het moet gaan om een neef, Theodoor van Boetzelaer (1862-1946), majoor bij de artillerie.
Na XI-13: Familie Weijermans. De stadsarchivaris van het Duitse Düren (tussen Aken en Keulen) heeft me de gezinssamenstelling doorgegeven van Joannes Weiermann en zijn vrouw Judulla de Villée uit Lendersdorf bij Düren. Hun zoon Hendrik vestigde zich in Baarle-Nassau en trouwde er Adriana Timmermans. Tot zijn nageslacht behoort Anna Neomagus-Weijermans, mijn grootmoeder.
Verder heb ik meer gegevens achterhaald van de gelieerde families Van Dormael, Van Ael en Buijckx, waarvan leden ook behoren tot de voorouders. Die gegevens zitten in de parochieregisters van het Belgische Baarle-Hertog, met dank aan de heemkundevereniging van Poppel en omstreken. De katholieke inwoners van Baarle-Nassau gaan in de periode vóór 1800 namelijk naar de kerk van Baarle-Hertog. Die ligt overigens in een enclave middenin Baarle-Nassau…. Uiteraard heb ik een en ander aan het artikel over de familie Weijermans toegevoegd.
Ook de informatie over Milanie van Dongen-Weijermans (1830-1872) en haar zus Julia Vervat-Weijermans (1841-1891) heb ik kunnen corrigeren en/of uitbreiden.
XI-14 Victor Neomagus. Hij is in de kerk van Leende getrouwd met Anna Baudoin. Dat is een bijzondere kerk, waaraan ik enkele regels heb gewijd.
Brabantse notaris- en schepenakten
Op de vernieuwde website van het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) in ’s-Hertogenbosch staat een verwijzing naar notaris- en schepenakten. (www.bhic.nl > geschiedenis onderzoeken > archieven en boeken > notaris en schepenakten > neomagus intikken). Onze naam levert 97 treffers op. De meeste gegevens had ik al eens gevonden en verwerkt op de website. Nu heb ik enkele zaken kunnen toevoegen en/of corrigeren. Dat betreft
Eerste generaties:
V-5 Theodorus
V-7 Johannes
VI-4 Samuel
VI-8 Johannes
Nuenense predikant:
VI-12 Johannes + handtekening
VII-22 Benjamin
VII-24 Thomas + handtekening
VIII-19 Johannes
VIII-20 Willem + bijlage familie Cloostermans + handtekening (in tekst Neömagus).
Protestantse Brabantse tak:
IX-14 Godefridus
IX-15 Wilhelmina
X-7 Johannes
Katholieke Brabantse tak:
IX-17 Daniel
X-11 Marie
Koopkrachtvergelijking vroeger-nu
Op basis van een tabel van het Centraal Bureau voor Statistiek heb ik ooit geldbedragen uit het verleden omgerekend naar de waarde in 2002 (eind gulden, begin euro). Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, IISG, heeft een nauwkeurig omrekenmodel op zijn website geplaatst. Op die manier is gemakkelijk te achterhalen dat 600 gulden in 1700 nu, in 2013, een koopkracht heeft van 12.979 gulden of 5890 euro, om een voorbeeld te noemen. Ik heb een begin gemaakt met het corrigeren van de geldbedragen die in de biografietjes van de Neomagi worden genoemd. Wie er zelf in wil duiken: www.socialhistory.org/nl > Nederlands > onderzoek> andere bronnen > waarde van de gulden (nagenoeg onderaan de lijst).
Jos Neomagus