VII-14a Ophemert en Zennewijnen
Door zijn gedwongen huwelijk, in 1752, met Odilia de Jongh, komt Godfried Neomagus in Ophemert en Zennewijnen in de Betuwe terecht, twee plaatsen waarvan hij tevoren nooit zal hebben gehoord. Zij hebben elkaar in Dordrecht leren kennen en daar is ook hun burgerlijk huwelijk gesloten (ondertrouw op 16 maart). Het kerkelijk huwelijk volgt op 10 april in de St. Maartenskerk van Ophemert, waar de predikant Godfried in het openbaar bestraffend toespreekt.
In het jaar 1028 kent Ophemert al een St. Maartenskerk. De huidige kerk is herbouwd na haar verwoesting in 1944/1945. De toren en het koor zijn toen grotendeels intact gebleven en bestaan dus al ten tijde van het huwelijk van Godfried en Odilia.
Ambachtsheerlijkheid
Vlakbij Ophemert ligt Zennewijnen, 150 inwoners groot. De dorpen aan de Waal vormen een ambachtsheerlijkheid en een protestantse gemeente. De heer van Ophemert en Zennewijnen gaat over de rechtspraak, het bestuur, de wetgeving, het innen van belastingen en het benoemen van ambtenaren. Hij laat het werk meestal over aan het gemeentebestuur (schout en schepenen). Na de Franse tijd vervalt de functie. Het kasteel van Ophemert wordt sinds 1763 (een deel van het jaar) bewoond door leden van de familie Mackay. Hugh William baron Mackay (1937-2013), die de Britse nationaliteit heeft, is lid van het Hogerhuis en van het Europees Parlement. Hij heeft nakomelingen. Zij noemen zich ook nu nog heer van Ophemert en Zennewijnen.
De protestantse (hervormde) gemeente van Ophemert en Zennewijnen is aangesloten bij de PKN, Protestantse Kerk in Nederland. Bestuurlijk behoort Ophemert sinds een gemeentelijke herindeling in 1978 tot de gemeente Neerijnen, terwijl het grootste deel van Zennewijnen nu deel uitmaakt van Tiel.
Eigen begraafplaats
Odilia de Jongh komt uit Zennewijnen. Omdat het geen eigen kerk heeft, kerken de inwoners in Ophemert, waar ook de kinderen worden gedoopt en huwelijken gesloten. Maar het heeft wel een eigen begraafplaats. Die dateert uit de tijd dat in Zennewijnen het in 1572 verwoeste norbertinessenklooster Mariënschoot staat. Het is nu een kleine algemene begraafplaats die nog steeds in gebruik is en waar ook grafstenen te zien zijn van leden van de familie De Jongh, zij het uit latere eeuwen.
Zennewijnen heeft enkele rijksmonumenten, waaronder een vermoedelijk 17de eeuwse boerderij (Bredestraat 6). Het is zeer wel denkbaar dat Godfried Neomagus en Odilia de Jongh daar wel eens langs gewandeld zijn. Hun verblijf in Zennewijnen is overigens maar van korte duur. Na de doop van hun zoon Johannes op 4 juni 1752, in de kerk van Ophemert, gaan zij terug naar Dordrecht en vandaar naar Helmond.
De gegevens in deze tekst heb ik ontleend aan Wikipedia en de websites st.maartenskerkophemert.nl, plaatsengids.nl/zennewijnen en hennepe.jouwweb.nl.
JN