Aanvullingen per 1 oktober 2016
Website vernieuwd
Zoals ik tijdens de familiebijeenkomst van mei 2015 in Antwerpen al heb verteld: de website toonde kuren. Pas op het eind van het jaar heb ik iemand gevonden die bereid was om – tegen een schappelijke prijs – de website te repareren. Dat is afgelopen voorjaar gebeurd. De site werkt nu niet meer op het programma Joomla maar op WordPress.
De site is tevens vernieuwd, gemoderniseerd. Zo staat nu aan het slot van elk verhaal een overzicht van de andere teksten in hetzelfde hoofdstuk. Klik op een ander artikel en het verschijnt op het scherm. Als men op een foto/illustratie klikt, wordt die vergroot en komt het bijschrift in de afbeelding te staan. (Enkele foto’s vergroten niet; daaraan wordt gewerkt).
Van de gelegenheid heb ik gebruik gemaakt alle ruim 300 teksten nog eens door te nemen. Ik heb er doublures, taal- en spelfouten uitgehaald, enkele teksten opnieuw geredigeerd, voetnoten nog eens bekeken, fotobijschriften verbeterd, enzovoorts. Er moeten nog enkele puntjes op de i worden gezet.
Postume onderscheiding
De Belgische regering heeft in 1951 het Kruis Politieke Gevangenen 1940-1945 postuum toegekend aan George Eriksson, de eerste echtgenoot van Marie Neomagus. Zie de katholieke Brabantse tak, XII-20. George is gestorven in concentratiekamp Mauthausen. Ik heb een alinea aan het verhaal toegevoegd met een afbeelding van het kruis.
Louis Neomagus
Het verhaal over de bij toeval gevonden Louis Neomagus (X-10) bleek niet volledig. Ik vond het in het bevolkingsregister van de gemeente Hooge en Lage Mierde en Hulsel als commies, afkomstig uit Chaam. De Chaamse registers noemen hem helaas niet. Hoe het ook zij, Louis is voor zijn vertrek naar de Oost kennelijk enkele jaren commies geweest, mogelijk op voorspraak van zijn vader Daniel, die ook commies was in Chaam. Ik heb het artikel aangepast. Als illustratie heb ik een afbeelding toegevoegd van een fregat van het type waarop Louis naar Indië is gevaren.
Publicatie in Gens Nostra
In het blad Gens Nostra van de Nederlandse Genealogische Vereniging, uitgave juli-augustus 2016, staat een artikel van mijn hand over genoemde Louis Neomagus (1828-1859), een ‘verloren zoon’ die korenmolenaarsknecht, commies en militair is geweest. Hij diende het KNIL, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het is een bewerking van de tekst op de website: katholieke Brabantse tak, X-10. Aanleiding was een oproep in het blad om verhalen in te sturen over bijzondere voorvallen in de familie.
Samuel uit Lage Mierde
In de tekst over dominee Samuel Neomagus uit Vessem (VI-4) heb ik toegevoegd dat hij de laatste jaren van zijn leven heeft gewoond in een woning op D’n Meulenwerf, voorheen van zijn zwager. De tekst over zijn promotie in Leiden (VI-4a) heb ik aangepast. Het ging niet over een promotie maar om een disputatie.
Samuel in Sambeek
Een andere dominee Samuel Neomagus VI-4) heeft op 2 augustus 1648 zijn intrede gedaan als eerste predikant van Sambeek. Hij treft in die gemeente geen lidmaten aan. Dat bijzondere gegeven heb ik toegevoegd aan zijn biografie.
Huwelijk Emilia
Aan het verhaal over Emilia Neomagus (VII-5) en Paul Keuchenius heb ik een afbeelding toegevoegd uit het trouwregister van Hilvarenbeek. Het betreft de akte van ondertrouw op 29 april 1736.
Huwelijk Jacoba
Jacoba Neomagus (VII-6) en Stephanus Roosendael trouwen op 1 oktober 1747 voor de schepenen van ’s-Hertogenbosch en op 2 oktober 1747 ten overstaan van dominee Paul Keuchenius in de hervormde kerk van Hedel. Het antwoord op de vraag waarom ook in Hedel staat in de aanvulling van de tekst.
Familiebijeenkomst in Megen
De volgende familiebijeenkomst is op zaterdag 22 april 2017 in Megen, waar Coby Neomagus en Kees van der Wiel gastvrouw en gastheer zijn. Het programma wordt binnenkort aan u voorgelegd en dan polsen wij uw belangstelling. (De datum is later gewijzigd in 7 mei 2017).
Jos Neomagus