XI-3c Een prentbriefkaart uit Alfen/Alphen
Poststempel
De vraag is waarom Bertus van zijn moeder een kaart ontvangt. Het poststempel geeft juni 1905 aan. De datum is amper leesbaar, maar het cijfer lijkt op een 3. Het zal geen late verjaardagskaart zijn, want moeder Heiltje schrijft – in haar mooie handschrift en ongetwijfeld met een vulpen – alleen vrij afstandelijk ‘moe’.
Alfen – Alphen
De prentbriefkaart bevat een opmerkelijk detail. Bij de fotootjes van het dorp staat de plaatsnaam Alfen, terwijl het poststempel Alphen (Z-H) aangeeft. Dat is de naam van de plaats sinds de dertiende eeuw, maar op 2 maart 1883 besluit de gemeenteraad er Alfen van te maken naar de oude naam Alfna of Alfena. Rijk en provincie blijven Alphen schrijven, waarna de raad op 10 mei 1905 besluit er weer Alphen van te maken. Met de toevoeging (Z-H) – Zuid-Holland – om verwarring te voorkomen met twee andere plaatsen met de naam Alphen (een aan de Maas tegenover Lith, een ander ten zuiden van Tilburg). Op het moment dat de kaart aan Bertus Neomagus is afgestempeld, heet de plaats dus minder dan een maand weer Alphen. En dat verklaart waarom er op de kaart met afbeeldingen van het dorp nog Alfen staat. Terzijde, bij een gemeentelijke herindeling in 1918 is de naam veranderd in Alphen aan den Rijn. En zo heet de gemeente nog steeds.
Vriendin
Burgemeester
Verduistering
Henk en Hans
Kleindochter
Pichot
Nu wil het toeval dat een zus van Henriette, te weten Anna Eleonora Rodi, ook geboren in Schiedam, trouwt met ene Frederick August Jean Pichot. Dat moet welhaast familie zijn van Pauline Pichot (Lespinasse) ook gezien hun herkomst (Schiedam). Anna Pichot-Rodi sterft in 1899 in Alphen, waar ze samenwoont met haar zus, de weduwe Van Dijk-Rodi.
Heiltje heeft dus zowel Anna Pichot-Rodi als Pauline Pichot (Lespinasse) gekend. De eerste van haar bezoekjes aan Henriette in Alphen, de tweede omdat ze er een woning mee deelt in Utrecht.
JN