• Home
  • Genealogie
    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie
  • Nieuws
  • Weblinks
  • Contact
  • Colofon

Blog Post

02
OKT
2017

XI-3c Een prentbriefkaart uit Alfen/Alphen

Posted By : Jos Neomagus
Comments : Off
‘Moe’ staat als afzender op de prentbriefkaart die op een dag in juni 1905 vanuit Alphen is verstuurd ‘Aan Bertus Neomagus Aalsmeer’. ‘Moe’ is Heiltje Neomagus-Stuart, vrouw van notaris Johan Neomagus uit Aalsmeer. En Bertus is haar op 27 mei 1893 geboren oudste zoon. De postbode weet natuurlijk waar Neomagus woont. Daarom vindt moeder een nader adres niet nodig.

Poststempel

De briefkaart van 'moe' Heiltje aan zoon Bertus

De vraag is waarom Bertus van zijn moeder een kaart ontvangt. Het poststempel geeft juni 1905 aan. De datum is amper leesbaar, maar het cijfer lijkt op een 3. Het zal geen late verjaardagskaart zijn, want moeder Heiltje schrijft – in haar mooie handschrift en ongetwijfeld met een vulpen – alleen vrij afstandelijk ‘moe’.

Alfen – Alphen

De briefkaart uit Alfen, afzender 'moe'.

De prentbriefkaart bevat een opmerkelijk detail. Bij de fotootjes van het dorp staat de plaatsnaam Alfen, terwijl het poststempel  Alphen (Z-H) aangeeft.  Dat is de naam van de plaats sinds de dertiende eeuw, maar op 2 maart 1883 besluit de gemeenteraad er Alfen van te maken naar de oude naam Alfna of Alfena. Rijk en provincie blijven Alphen schrijven, waarna de raad op 10 mei 1905 besluit er weer Alphen van te maken. Met de toevoeging (Z-H) – Zuid-Holland – om verwarring te voorkomen met twee andere plaatsen met de naam Alphen (een aan de Maas tegenover Lith, een ander ten zuiden van Tilburg). Op het moment dat de kaart aan Bertus Neomagus is afgestempeld, heet de plaats dus minder dan een maand weer Alphen. En dat verklaart waarom er op de kaart met afbeeldingen van het dorp nog Alfen staat. Terzijde, bij een gemeentelijke herindeling in 1918 is de naam veranderd in Alphen aan den Rijn. En zo heet de gemeente nog steeds.

Vriendin

Wat brengt Heiltje Neomagus-Stuart in Alphen? Daar woont Henriette (Jet) Carolina Rodi, in 1828 geboren in Schiedam. Zij is een goede kennis van de in 1814 ook in Schiedam geboren Johanna Geertruida van Pellecom, roepnaam Naatje. Zij blijft een vriendin na het huwelijk van Naatje met Bertus Neomagus, administrateur van de Maatschappij van Welstand in Breda. En ze wordt ook een goede bekende  van hun zoon Johan, ook na diens huwelijk met Heiltje Stuart. Vanaf 1896 is Johan notaris in Aalsmeer.

Burgemeester

Jet Rodi trouwt met Hendrik van Dijk, die uit een eerder huwelijk een zoon Jacob (1860) heeft. Het gezin Van Dijk komt in 1885 naar Alfen, waar Jacob gemeentesecretaris wordt, in 1888 trouwt met Geertrui van Valkenburg, en van 1898 tot 1901 (waarnemend-)burgemeester is. Hij vertrekt op eigen verzoek, krijgt per 1 maart eervol ontslag en gaat op 2 april 1901 naar Utrecht. Intussen is Hendrik van Dijk in 1900 overleden. De weduwe Jet van Dijk-Rodi blijft in Alfen wonen, samen met haar zus Hillegonda. Zij krijgen dus in juni 1905 – en wellicht vaker – bezoek van Heiltje Neomagus-Stuart.

Verduistering

In 1910 wordt notaris Johan Neomagus uit zijn ambt gezet. Jacob van Dijk speelt daarbij een cruciale rol. Kort samengevat: in oktober 1908 gaat Jet op kamers bij een slager in het nabij Leimuiden. Kort voor haar overlijden in 1909 machtigt ze notaris Johan, zoon van haar vriendin uit Schiedam, de nalatenschap af te wikkelen. De notaris heeft op dat moment grote schulden – naar verluid ook vanwege het uitgavenpatroon van zijn vrouw – en verzilvert de waardepapieren (certificaten) uit de boedel. Wanneer stiefzoon Jacob van Dijk eind 1909 – hij woont dan in Den Haag – op bezoek komt en inzage vraagt in de nalatenschap, blijkt hij, Jacob van Dijk, de universele erfgenaam te zijn. Hoewel de familie Stuart de schulden alsnog betaalt, doet Jacob aangifte van verduistering en dat leidt uiteindelijk tot de veroordeling van Johan en ontheffing uit zijn functie.

Henk en Hans

Hoe komt de prentbriefkaart in mijn bezit? Op een dag in september 2017 krijg ik een e-mail van ene Henk van der Zanden uit Alphen aan den Rijn. Hij heeft me via www.noviomagus.nl opgespoord en laat me weten de kaart in zijn bezit te hebben. Ik kan ze van hem overnemen en dat doe ik natuurlijk. Uit de mailwisseling met Henk blijkt dat hij bevriend is geweest met Hans van Steenis en zijn vrouw Hanneke Smith die jarenlang in Alphen hebben gewoond. Ze kennen elkaar uit de politiek. Hans is raadslid voor Progressief Alphen, van welke partij Henk bestuurslid is. Henk kent Hans ook van diens lidmaatschap van Provinciale Staten van Zuid-Holland voor de PSP. Henk en Hans komen ook wel eens op elkaars verjaardag en Henk herinnert zich Hans’ moeder Jo bij zo’n gelegenheid te hebben ontmoet. Hans van Steenis bezit een bundeltje ansichtkaarten van Alphen en dat geeft hij op enig moment – bij zijn vertrek? –  aan Henk. In dat bundeltje zit de kaart aan Bertus Neomagus. Die kaart is op een of andere manier terechtgekomen bij een volle nicht van Bertus, te weten genoemde Jo Neomagus, getrouwd met Hendrik van Steenis. En hun zoon is zoals gezegd Hans. Zo is het gekomen.

Kleindochter

En dan nog dit over de hoofdrolspeler van dit verhaal. Bertus is na de scheiding van zijn ouders naar zijn oom Bertus in Wormerveer gegaan, daar directeur van het postkantoor. In 1912 vertrekt hij naar voormalig Nederlands-Indië. Of hij de kaart toen al aan nicht Jo heeft gegeven, is niet meer te achterhalen. In 1934 komt hij definitief terug naar Nederland. Zijn vader Johan (1855-1929) is dan al overleden. Zijn ‘moe’ Heiltje Neomagus-Stuart (1866-1937) maakt hij nog enkele jaren mee. Bertus is na de oorlog mededirecteur van een industriële handelsonderneming in Haarlem. Hij overlijdt in 1972 in een Utrechts ziekenhuis. Bertus heeft twee zoons, van wie alleen August (1916-1992) een nakomelinge heeft:  dochter Monica Neomagus (1958) die in Amsterdam woont. Zij is dus een kleindochter van de geadresseerde op de prentbriefkaart.

Pichot

In de eerste helft van de jaren ’20 woont Heiltje in Utrecht samen met een nicht Pauline Francoise Sigismunde Pichot Lespinasse. De relatie stamt uit de tijd van Heiltje’s schoonvader, Bertus Neomagus uit Breda en diens vrouw Johanna Geertruida (Naatje) van Pellecom, geboren in Schiedam. Pauline is een kleindochter van de tweede vrouw van Naatje’s vader Abraham van Pellecom. (Zie X-4a, familie Van Pellecom). Zoals hierboven gemeld, is Henriette Rodi een goede kennis van de familie Neomagus, tot haar dood in 1909.
Nu wil het toeval dat een zus van Henriette, te weten Anna Eleonora Rodi, ook geboren in Schiedam, trouwt met ene Frederick August Jean Pichot. Dat moet welhaast familie zijn van Pauline Pichot (Lespinasse) ook gezien hun herkomst (Schiedam). Anna Pichot-Rodi sterft in 1899 in Alphen, waar ze samenwoont met haar zus, de weduwe Van Dijk-Rodi.
Heiltje heeft dus zowel Anna Pichot-Rodi als Pauline Pichot (Lespinasse) gekend. De eerste van haar bezoekjes aan Henriette in Alphen, de tweede omdat ze er een woning mee deelt in Utrecht.

JN

About the Author

Social Share

    Categorieën

    • Inleidend deel
    • Eerste generaties
    • Delftse apothekers Neomagus
    • Nuenese predikant Neomagus
    • Protestantse Hollandse tak
    • De protestantse Brabantse tak
    • De katholieke Brabantse tak
    • Neomagus, geen familie

    Recente aanvullingen

    • XIII-23 Anna Josephina Martha Van Camp-Neomagus 8 november 2021
    • XIII-7 Hendrik Cornelis Neomagus 12 april 2021
    • Aanvullingen per 15 januari 2021 15 januari 2021
    Copyright © 2010 Neomagus.nl. Alle rechten voorbehouden.