XIII-12 Anna Adriana Juliana Wijdemans-Neomagus
Comments : Off
(1937-2012), opticien,
dochter van Ignaat, X11-10
Ignaat Neomagus en Jeanne de Jong, wonend aan de Graafscheweg 241 in ’s-Hertogenbosch, krijgen op 29 januari 1937 een dochter: Annie, als Anna Adriana Juliana ingeschreven. Op 30 januari ontvangt ze het r.k. doopsel in de in 2003 gesloopte Sacramentskerk aan de Anton der Kinderenlaan.1
Beroepen
Annie is genoemd naar haar grootmoeder Anna Neomagus-Weijermans, naar haar moeder Jeanne de Jong, wier eerste naar officieel Adriana is, en naar haar tante Julia Neomagus. Na de mulo gaat ze als winkelmeisje werken bij een bakker in de Vughterstraat. Daarna komt ze in dienst bij optiek Van Maaren waar ze een interne opleiding krijgt tot opticien en bedrijfsleidster wordt. Ook werkt ze bij de opticiens Van Grinsven in ‘s-Hertogenbosch en Jacobs in Tilburg. Annie is daarnaast enige tijd rij-instructrice en in haar laatste actieve jaren is ze verkoopster bij enkele slijterijen.
Huwelijk
Annie ontmoet in Cosmopoliet, een bekende dansgelegenheid, haar latere man Dré Wijdemans. Ze trouwen op 14 november 1960 op het stadhuis, ‘voor de wet’ zoals dat heet. Als getrouwd man krijgt de militair Dré namelijk een hoger salaris. Het kerkelijk huwelijk volgt twee jaar later, op 6 oktober 1962 in de Sacramentskerk. Dré, officieel Andreas Theodorus Wijdemans, is op 12 augustus 1928 te Rotterdam geboren als zoon van Petrus Engelbertus Wijdemans en Maria de Jong.
Woningen
Annie en Dré wonen aanvankelijk boven opticien Van Maaren in de Bossche Hinthamerstraat 156, waar ze dan werkt. Vervolgens wonen ze zo’n 38 jaar op een appartement aan de Maassingel 354, in de Aa-wijk. Enkele jaren na het overlijden van Dré kiest Annie in mei 2009 voor het appartement Hoogveld 29 in de wijk Hintham-Zuid.
Militair
Dré kiest aanvankelijk voor het kappersvak maar is daarna 34 jaar in actieve dienst, onder meer als magazijnbeheerder, bij de Koninklijke Luchtmacht, het laatst in de rang van adjudant. Hij is meestal gelegerd op de vliegbasis Volkel. Na zijn pensionering is hij onder meer actief met vrijwilligerswerk.
Overlijden Dré
Dré Wijdemans heeft de laatste vijf jaar van zijn leven te maken met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van suikerziekte. Zo moet een been worden geamputeerd. Hij blijft optimistisch en houdt zijn goede humeur. Annie verzorgt hem liefdevol en met humor. Op 8 september 2006 overlijdt hij thuis, toch nog vrij plotseling, 78 jaar oud.
Levensgenieter
Annie is een vrouw om niet te vergeten: bijzonder, gewoon, gastvrij, graag onder de mensen, een lieve vrouw, zus, tante en oudtante. Annie is een echte Bossche, die van het leven geniet en een uitgesproken eigen mening heeft. Zij en Dré maken veel uitstapjes met haar broer Frits en diens vrouw Louise, met wie ze ook elke zaterdagavond kaartspelen (rikken). Annie geniet verder van de contacten met haar vriendinnen, van het autorijden, het jeu de boules, van haar huisdieren (een hondje en twee poezen), ja ook van Feijenoord en van een glaasje sherry, en niet in de laatste plaats van logeerpartijtjes van Marcel en Fred, de zoons van haar broer en schoonzus. In de vakantie zijn Annie en Dré graag op een camping in het Zeeuwse Groede, waar ze meer dan een kwart eeuw met plezier naar toe gaan.
Overlijden Annie
Een speciaal plekje heeft Annie voor tennisvereniging Oosterplas waar ze bijna 40 jaar lid van is geweest. Voor haar vele werk in de barcommissie en de seniorencommissie is ze nog op 6 maart 2012 benoemd tot lid van verdienste. Op dat moment is ze al ziek. Ze overlijdt op 9 augustus 2012 aan alvleesklierkanker, 75 jaar oud. Annie en Dré hebben geen kinderen.
Voor deze tekst is onder meer gebruikt gemaakt van gesprekken van de auteur met Annie en Dré, met haar broer Frits en diens vrouw Louise, en van de overlijdensadvertenties en bidprentjes van Annie en Dré.↩